Не считам, че НСО - един такъв държавен орган с бюджетна издръжка - трябва да бъде превръщана в публично-частна охранителна фирма. Така изпълнителен директор на Индустриален клъстер "Сигурност" (ИСК) Татяна Иванова отговори на въпрос на News.bg как би коментирала предложението на ДПС застрашени лица по закон да си заплащат охраната от НСО.

Припомняме, преди седмица от ДПС в съобщение до медиите припомниха поетия от председателя на партията Мустафа Карадайъ ангажимент да внесе поправки в закона за НСО, които се отнасят до охраната на почетния председател на ДПС - Ахмед Доган, и депутата Делян Пеевски.Целта е охраната на тези лица да не е за сметка на бюджета на НСО, като по този начин ще се постигне значителна финансова дисциплина и ограничаване на разходите за охрана, без да се засегнат неприкосновеността и правата на охраняваното лице, заявиха от ДПС.

НСО отрича да е получавала пари и оръжия от политически партии

НСО отрича да е получавала пари и оръжия от политически партии

А при наличие на доказателства, да се предоставят незабавно на компетентен орган

Татяна Иванова обясни, че Националната служба за охраната (НСО) е държавен орган, създаден със специален Закон за НСО с вменени определени функции. НСО е и първостепенен разпоредител с държавен бюджет.

Не считам за нормално да се връща една порочна практика, която преди години я имало - за премахването на охраната срещу заплащане със СОТ и физическа охрана от страна на МВР, припомни Иванова.

Татяна Иванова запита, ако се вземе решение охраната от НСО да се заплаща от застрашени лица къде ще отиват парите, как ще се харчат парите извън бюджета, който службата получава. В Закона за НСО има ясно записани факти, като например как се използват автомобилите, какви са процедурите, с кого се взаимодейства.

"Как някои отвън ще купува автомобили, които не са сертифицирани и техника, която не е сертифицирана. Трудно ми е да възприема факта, че се възприема нещо такова. Категорично против сме", каза в заключение Татяна Иванова.

Припомняме, след серия инциденти с коли на НСО, както и въпроси за начина, по който се охраняват лица, включително и извън държавното управление, от ръководството на Националната служба по охрана поискаха също дебат за промяна з закона. Анонс за такъв дебат даде и премиерът Бойко Борисов

Законът за НСО е калпав според бивш шеф на службата

Законът за НСО е калпав според бивш шеф на службата

Петър Владимиров: да се преразгледа и количеството, и качеството на охраняваните