Черно море е доста по-опасно, отколкото ние знаем и представяме в публичното пространство. Черно море никога не е било море с лодки и платноходки, а е зона на противопоставяне.

Така с препратка към думите на бившия премиер Бойко Борисов военният експерт и член на Атлантическия съвет полк. Владимир Миленски и председателят на Фондация "Български ВВС" ген. Спас Спасов коментираха сблъсъка между Русия и САЩ в небето над Черно море пред Нова телевизия. Във вторник руски изтребители прехванаха и удариха американски разузнавателен дрон, който падна във водите. Инцидентът е станал в международни води.

CNN: Пентагонът дистанционно е изтрил шпионския софтуер от падналия дрон

CNN: Пентагонът дистанционно е изтрил шпионския софтуер от падналия дрон

САЩ пращат нови разузнавателни самолети в района на Черно море

"Черно море винаги е било място на сблъсък и съперничество между Русия, която иска да го превърне в свое, и всички останали крайбрежни страни. България е единствената от страните членки на НАТО, която е слабото звено в съпротивата срещу апетитите на Русия", заяви още Миленски. Според генерал Спас Спасов случаят създава много добри условия за допълнителни милитаризиране на България. Ние започваме да произвеждаме муниции и бронирани машини. Това е в резултат именно на тази заплаха, която идва от изток. По отношение на действието на руските пилоти, мога да кажа, че е наивно, безразсъдно, нагло и агресивно действие", заяви ген. Спасов.

И двамата военни разкритикуваха действията на Русия като неприемливи и като "дивотия" - това е провокация от страна на Русия, която явно търси ескалация.

"Русия мигна първа. Русия е докарана до ръба на издръжливостта на нервите си. Анализите, които правят руснаците, са че има все по-малка вероятност да получат някаква подкрепа отвън, за да издържат на икономическия и военен натиск, който сами си произведоха. Шансовете им да излязат със запазен имидж стават все по-малки", каза Миленски и обясни, че става въпрос за имиджа на РФ не само в международен план, но и за авторитета на властта във вътрешен.

Москва: Атака срещу руски самолет в неутрално небе е открито обявяване на война

Москва: Атака срещу руски самолет в неутрално небе е открито обявяване на война

Русия предупреждава САЩ да не започват апокалиптичен конфликт

Според Спа Спасов провокацията е опит да отдалечат проблемите си от анексията на Крим, а падането на дрона в международни води ясно показва и къде трябва да бъде отнесени въпросите - към ООН.

Спасов предполага, че вероятно ще има надпревара за изваждане на дрона, което също ще е "показване на мускули". Русия не може да има претенции за териториалните води. Дори и ние имаме право да отидем да търсим дрона. Международни води, а Русия няма право да пречи.