Министър-председателят Бойко Борисов приветства решението на ЕК да препоръча стартиране на преговорите за еврочленство с Албания и Македония.
По думите на премиера не трябва да се допускат "черни дупки" в карта на Европа. Всички страни от Западните Балкани трябва да имат ясна европейска перспектива.

ЕК препоръча старт на преговорите за еврочленство с Албания и Македония
Обновена

ЕК препоръча старт на преговорите за еврочленство с Албания и Македония

Западните Балкани са Европа и скоро ще бъдат част от Европейския съюз

Борисов участва в закриването на Европейската младежка конференция в София. На форума той заяви, че бъдещето на Западните Балкани е в ръцете на младите хора и тяхното развитие.

Борисов акцентира върху единодушното мнение на европейските лидери за необходимостта от европейска интеграция на страните от региона. "Трябва да вървим в тази посока, защото младите, кадърните хора от Балканите отиват в развитите държави. Затова ние трябва във всяко отношение да помагаме и поощряваме тези страни, за да останат младите хора да се развиват на Балканите. Те не са бъдещето, те са настоящето", каза министър-председателят.

Юнкер предупреди за възможно завръщане на войната на Балканите

Юнкер предупреди за възможно завръщане на войната на Балканите

Ако страните в региона нямат надежда за присъединяване към ЕС

Премиерът коментира и проведените по-рано днес форуми, посветени на дигиталното обучение и нови технологии. Той заяви, че Европейската младежка конференция дава възможност младите хора не само да представят своите приоритети, но и да се включат активно в тези процеси.

Борисов подчерта и значението на образованието за развитието на младите хора, като отбеляза, че за последната година с предприетите от правителството мерки в тази сфера над 20 хиляди деца, отпаднали от образователната система, са се върнали в класните стаи.

21 хиляди деца са отпаднали от образователната система за 1 година
Обновена

21 хиляди деца са отпаднали от образователната система за 1 година

Мерките обхващали и родителите, които не осигурявали присъствието на децата в училище

Форумът се проведе в София от 17 до 19 април като част от календара на Българското председателство на Съвета на ЕС. По думите на премиера българското правителство било първото, което поставя сред хоризонталните приоритети в рамките на своето председателство младите хора и бъдещето на Европа.