С репликата "Да приемат каквото искат" правосъдният министър Миглена Тачева коментира решението на правителството да приеме Закона за боклука на София.

Нейното предложение беше в Закона за управление на отпадъците да бъде записано, че Министерският съвет (МС) ще се намесва само при кризисни ситуации, съобщи БНР.

Заместник-министърът на околната среда Чавдар Георгиев заяви, че специалният законопроект, с който държавата трябваше да изземе функциите за столичните отпадъци ще влезе във вида, в който е приет от МС.

"Видях снощи, че Чавдар Георгиев е казал, че ще приемат Закона за боклука. Да приемат каквото искат", отсече правосъдният министър.

"Има закон за управление на отпадъците и предложението (на Тачева - бел. ред.) беше, че, да, има отделен раздел управление на отпадъци при криза, да се реши кой е органът, който взема такова решение и всъщност да не вземаме решение само за София, а да вземем решение принципно", обясни още Тачева.

"Иначе управлението на битовите отпадъци е правомощие не на общините по Европейската харта
за местно самоуправление", припомни министър Миглена Тачева.

Заради решението на МС да приеме отделен закон за София, Брюксел изпрати писмо, което посочва, че с него събирането на боклука минава от общината към правителството.

Това излагало на риск усвояването на парите за отпадъци от Оперативна програма „Околна среда". В същото време вицепремиерът Меглена Плугчиева припомни, че при създалата се ситуация няма опасност за загуби на средства.