Да излъчваме повече вяра, увереност и самочувствие, че работим в името на промяната в България и Европа и в името на задаването на нова парадигма на развитие, а не просто, за да бъде министър, кмет или евродепутат някой партиен член.

Това поиска лидерът на БСП и европейските социалисти Сергей Станишев в своята заключителна реч пред делегатите на 48-ия конгрес на партията.
Конгресът мина спокойно, като не се сбъднаха нечии очаквания за идейни сблъсъци между съпартийци, за което допринесе и фактът, че активистите от движението АБВ на Първанов, както и самият президент не присъстваха на конгреса.

Станишев обърна внимание на факта, че винаги в най-трудните моменти столетницата успява да заложи на колективния разум, а интуицията не й изневерява.

Сергей Станишев остана много доволен от конгреса и дискусията, която се е провела, като посочи, че нито една важна за българската държава и общество тема не е била пропусната от червените евродепутати, министри, общински съветници и функционери. БСП живее заедно с ритъма на живот на хората и това е отговорът на въпроса, който си задават, според лидера на партията, нейните противници - защо левицата винаги оцелява и продължава напред.

Лидерът на БСП още веднъж повтори, че не е чул нито една принципна политическа разлика между партията и онези, които са избрали да поемат по друг път чрез своя нова политическа сила.
"Никой не може да бъде държан насила в БСП", заключи още веднъж той и призова страницата АБВ да бъде затворена.

Председателят на парламентарната група на БСП благодари на червените депутати, че са издържали на психологическата и дори физическа злоба и агресията, която се е стоварила върху тях през последните месеци. За себе си Станишев стигнал до извода, че БСП наистина се е променила и е показала на "сценаристите", че няма да играят по техния сценарий.
"Няма да допуснем чрез много пари и чрез всичко, което виждаме, да ни отклоните от пътя и от голямата цел", категоричен бе той.

Пътят към тази цел не е никак лек и логично се задава въпроса дали не е прекалено високата цената, която БСП трябва да плати, за да мине по него. Няма ли да се износи БСП до непоносима степен, попита Станишев и веднага побърза сам да отговори, че въпреки изключително трудните условия, партията работи, а кабинетът и парламентът постигат резултати в редица сфери.

Няма текст от предизборната програма, по който да не се работи и да няма стъпки или определени резултати, настоя той. Сега БСП се нуждае от първа позиция на евроизборите - заради самата партия, заради България и за да може правителството и парламентарната група още по-убедено и категорично да реализират политиката, обещана на хората, поиска Станишев.

"Искам да се отърсим от схващането, че сме вечно виновни", добави той и призова за повече срещи с хората и по-добра комуникация с хората чрез медиите, за да разбират избирателите за всичко, което партията прави.

За първи път реално се подлага на размисъл моделът на прехода и неговите постулати по отношение на ролята на държавата и на цялостната икономическа политика, посочи Сергей Станишев по отношение както на ситуацията в България, така и на настроенията в Европа като цяло.

Лидерът на европейските и българските социалисти завърши с емоционален призив всеки да даде максимумът от себе си, за да бъде постигната победа за БСП и за ПЕС през май, която да даде възможност страната и Европа да потеглят по различен път.