БСП отново поиска да бъдат свалени санкциите, наложени от западните страни на Русия. От 13-тия национален събор на приятелите на Русия-Копринка Корнелия Нинова заяви, че „никой не може да изкорени топлите, братски чуства на българите към Русия” и настоя санкциите срещу Руската федерация да бъдат свалени.

"Стига с предателска външна политика, която унизява достойнството на България", заяви още Нинова. По думите й ние сме и ще бъдем член на ЕС, "но искаме управляващите да отстояват там българския интерес, а той е свързан с възстановяване на нашите отношения с Русия". 

В официалната част на събора се изяви и кандидатът на БСП за президент генерал Румен Радев, който също подкрепи искането на столетницата за сваляне на санкциите. Според него обаче те вредят еднакво както на руската, така и на европейската икономика.
Генералът се обяви за възстановяване на търговските отношения между Русия и България от времето на СИВ, тъй като по мнението му през 90-те години "те са пропилени с лека ръка".

По думите му трябва да възстановим диалога и доверието и да предотвратяваме всякакви ескалации на напрежението между НАТО и Русия.
„България е лоялен член на ЕС и на НАТО, но нашата външна политика трябва да се разработва в София и да бъде съобразявана с нашите национални интереси и да бъде отстоявана навън в тези съюзи, в които членуваме, а не да става обратното“, заяви той. Според него в никакъв случай не трябва да се обявява Русия за враг в тази сложна световна обстановка.

„Вековното приятелство между българския и руския народ ще надживее всяка политическа зима“, уверен е генерал Радев.