Намаляването в последния момент на изискването за стаж към бъдещите ръководни кадри на антикорупционния орган, означава че за позициите вече има предвидени конкретни лица. За това трябва да бъде уведомена Венецианската комисия, заяви пред bTV бившият вътрешен министър Румен Петков.

Припомняме, Венецианската комисия е консултативен орган по конституционно право, създаден към Съвета на Европа през 1990 г. От 2002 г. в работата на комисията могат да участват и страни извън Съвета на Европа.

Президентско вето и върху закона за борба с корупцията
Обновена

Президентско вето и върху закона за борба с корупцията

Държавният глава оспорва приетото законодателство по принцип и в неговата цялост

Същевременно няколко институции като президентската, Висшия адвокатски съвет и опозицията в парламента, трябва да сезират Конституционния съд, заяви Петков. По думите му, този антикорупционен закон нарушава човешките права в България.

Цацаров не дава собствени СРС-та на новия антикорупционен орган

Цацаров не дава собствени СРС-та на новия антикорупционен орган

Главният прокурор даде указания на левицата

За бившия вътрешен министър Румен Петков създаването на мегаорган за борба с корупцията, предвиден в новия антикорупционен закон е недомислица. Това стана ясно от думите му по повод наложеното президентско вето върху Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество.

Петков е скептичен към създаването на новия орган, който механично събира пет служби с разнопосочни функции. Сред тях са Сметната палата, Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество, Комисията за предотвратяване и разкриване на конфликт на интереси, Специалната дирекция "Корупция" към ДАНС и БОРКОР.

Имаме пример за механичен сбор на служби от ДАНС с много спорен резултат, припомни Петков. България ще изгражда трета самостоятелна служба за използване на СРС-та. В същото време никъде в текстовете не се споменава, че тя ще бъде под контрола на Бюрото за използване на специални разузнавателни средства, уточни бившият вътрешен министър.

В Германия има две такива звена, във Франция - също две, стана ясно от думите му. "Трябва да вземем предвид броя на населението там, а ние с нашите колебливи шест милиона души изграждаме трета служба, която ще може да ползва пълния спектър на специалните разузнавателни средства. И тук не говоря за техниката и парите, които ще бъдат похарчени, а за това каква държава изграждаме", каза Петков.

Според него механичното преместване на структури разпилява службата за борба с организираната престъпност. "И чест прави на сегашния ѝ директор, че някак си я овладява и управлява", заяви Румен Петков.

В коментар на закона той уточни, че служителите минават тестове за проверка на лоялността, но петимата души, които ще оглавят антикорупционното звено, не се предвижда подобна проверка.

В коментар за предстоящия вот на недоверие, Петков, който е член на ИБ на АБВ припомни думите на Борисов: "Какъв е този вот на недоверие, да си вадим кирливите ризи".

Депутатът Мартинов искал 4 т суджук за премиера Борисов
Обновена

Депутатът Мартинов искал 4 т суджук за премиера Борисов

Нито един суджук не е достигнал до министър-председателя, показва проверка

"А те повече от половин година вече вадят суджуци, плочки в НДК, вадят дупки в оградата, вадят депутати от парламента за щяло и нещяло... Е, те очевидно имат само кирливи ризи, той какво очаква да извадят?", запита Петков.