Новият областен управител на Пловдив е юристката Дани Каназирева. Тя беше един от кандидатите за кметския стол, но остана на трета позиция. Каназирева сяда в овакантения от Здравко Димитров стол на областен управител на Пловдив.

Каназирева е назначена с решение на Министерския съвет. За поста се спрягаше досегашният градоначалник Иван Тотев, но той изобщо не е бил предложен.

На последните местни избори за кмет на Пловдив Каназирева се класира трета и вкара петима общински съветници в местния парламент, начело с нея. Очаква се те да подкрепят решенията на управляващото мнозинство, за което са нужни 26 гласа. Групата на ГЕРБ е от 17 съветници. 

Славчо Атанасов изпреварва Дани Каназирева за второто място в Пловдив

Славчо Атанасов изпреварва Дани Каназирева за второто място в Пловдив

Това показват резултатите от 58.69% обработени протоколи

На мястото на Каназирева в общинския съвет влиза следващия в листата - Владимир Темелков. Той е от IT сектора, софтуерен инженер и преподавател в Пловдивския университет.

Каназирева е бивш член на ГЕРБ. Тя беше отстранена преди години заради активната си позиция. След отстраняването си от ГЕРБ тя създаде своя местна партия "Съюз за Пловдив". В два поредни мандата партията й имаше общински съветници. На предпоследните избори умножи групата си на шестима. 

Дани Каназирева се чувства като моралния победител в Пловдив

Дани Каназирева се чувства като моралния победител в Пловдив

Резултатите показват, че има лъч надежда в България, убедена е тя

Запитана дали в замяна на поста съветниците от "Съюз за Пловдив" сега ще се влеят в групата на ГЕРБ, Каназирева обясни, че ще има официална среща с новия кмет Здравко Димитров.

"Назначението ми за областен управител на Пловдив е знак за нова политика на диалог и уважение и баланс във властта. Крайно време е да спре напрежението в града, да има спокойствие и да работим за Пловдив", каза Каназирева.

Тя обеща кметовете на 17-те общини в региона да имат пълната й подкрепа за всяко рационално предложение, което е в полза на техните общини. 

Дани Каназирева изпревари в Пловдив бившия кмет Славчо Атанасов

Дани Каназирева изпревари в Пловдив бившия кмет Славчо Атанасов

На първо място е Здравко Димитров, ГЕРБ

Каназирева е категорична, че най-важните проекти за региона са разширението на Околовръстното шосе, стартирането на Водния цикъл, изграждането на Южния обходен колектор, пробивът "Модър"-"Царевец" и културно-историческото наследство като Източната порта на Филипопол и Небет тепе.

"Едно от първите ми действия ще е съживяването на летище "Пловдив", защото е важно не само за града, но и за региона. Тази година пътниците са намалели наполовина. През 2018 г. са били 83 000, а тази са около 42 000 при все, че Пловдив е европейска столица на културата", каза новият областен управител.

Според новия кмет Здравко Димитров Каназирева има опит като общински съветник, доктор е по право и ще ръководи добре областната администрация. Трябва да има приемственост, коментира Димитров.

С друго правителствено решение Станислав Дечев се освобождава от длъжността областен управител на област Хасково и на поста се назначава Стефка Стефанова, която към момента е заместник областен управител на областта.

По думите на Каназирева доскоро Пловдив бе изправен пред две опасности - да продължи по досегашния модел или да се върне към носталгичния популизъм. Днес и двете опасности изглеждат преодолени.

Очаква се среща между съветниците от "Съюз за Пловдив" и новия кмет на града Здравко Димитров, на която ще бъде обсъдено кои от предложенията им ще станат част от програмата за управление на града.

За решението си да приеме поста областен управител тя каза, че е имала избор или да продължи да критикува, без да има възможност реално да решава, или да даде всичко от себе си за развитието на Пловдив и региона.

"Реших да опитам да дам всичко от себе си, защото е крайно време да задвижим отлагани отдавна проекти и да направим така, че Пловдив и регионът да догонят София", каза Каназирева.

"Най-големите проекти изискват огромна енергия, защото ангажират различни институции. Нито само общината, нито само държавата могат сами. В правомощията на областния управител е и да следи за законността на актовете на кметовете и общинските съвети. Няма да щадя усилия за Пловдив и региона", заяви Каназирева.

"Няма да се променя и очаквайте от мен същото високо темпо на работа, почтенност, уважение и същата непримиримост с несправедливостта", заяви новият областен управител на Пловдив.