Заявихме нашата стратегия много ясно - България е за деескалация през дипломация и Министерският съвет е този, който определя външната политика. Кирил Петков за една седмица присъства в българския парламент мисля, че повече от всички визити на предишния министър-председател, взети заедно, за да може да обсъжда с НС българската стратегия относно кризата.

"Не мисля, че България дразни или ядосва Русия. Русия има своя геополитически интерес, България има своя национален интерес, който е много ясно изразен с членството ни в ЕС и НАТО", смята той.

Даниел Митов недоволен от "стратегията" на кабинета Петков

Даниел Митов недоволен от "стратегията" на кабинета Петков

Липсва ясната позиция на нашата страна.

Това заяви министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер за предаването "Панорама" по БНТ по отношение на нарастващото напрежение между НАТО и Русия. Той коментира и други актуални политически и икономически въпроси, сред които доставките на газ в тежката ситуация, цените на тока и отношенията със Скопие. 

Лорер вярва, че дипломацията ще надделее, а газопотокът към Европа няма да спре, но правителството преговаря с партньорите в Каспийския басейн и с доставчици на втечнен газ, за да може да реагира при ескалация на напрежението.

"Нашето младо правителство на един месец наистина беше изправено пред множество кризи и енергийната е най-сериозната. Мисля, че в рамките на този месец показахме, че нашата четворна коалиция може да се справи с тези предизвикателства. Контролираме цената на тока за битовите потребители, помагаме на бизнесите и небитовите потребители, включително и общините", каза Лорер.

Откъде може да дойде газ за Европа, ако Русия спре кранчето?

Откъде може да дойде газ за Европа, ако Русия спре кранчето?

Опасенията са, че руска инвазия в Украйна ще доведе до енергийна катастрофа

Лорер коментира и повишените цени на тока и проблемите, които срещат все повече общини със заплащането му. 

По думите му, има план общините да минат на дългосрочни договори, за да не страдат от промените на цената на тока. Мораториумът ще остане в действие толкова, колкото е необходимо. Бюджет 2022 изпраща ясно послание - че е бюджет на икономически растеж, инвестира в хората и в инфаструктурата, която изостава драстично от европейската, каза още министърът.

"Отвъд емоционалната реторика, мисля, че позициите ни с работодателите са много близки", коментира той.

3 млн.лв. са сметките за ток на метрото

3 млн.лв. са сметките за ток на метрото

Има риск градският транспорт на София да спре

"Работещи бедни" не съществува като правна дефиниция и не трябва изобщо да съществува в едно европейско общество, заяви още министърът. Подчерта, че и 710 лв. ще бъде най-ниската минимална работна заплата в ЕС.

Лорер коментира и отношенията със Северна Македония. Според него е успех, само в рамките на първото междуправителствено заседание са открити много общи полета, в които двете страни да работят заедно - инфраструктурни проекти, жп линии, газопровод, турооператори, съвместни културни календари и дори уроци по история.

Северна Македония склонна да запише българите в конституцията си

Северна Македония склонна да запише българите в конституцията си

Ще се води активен диалог между двете страни