Правителството и Народното събрание следва да съхраняват и развиват отбранителните способности на Българската армия, а не да я ползват за донор за чужди армии.

Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти в Карнобат, където той гостува за празника на града, във връзка с днешното решение на парламентарната комисия по отбрана за предоставяне на допълнителната военна помощ за Киев.

Държавният глава не е чел доклада на ДАНС за експулсираните руски свещеници. "Но дори и да го бях чел, нямаше да ви кажа, защото не съм като други, някои политически лидери, които фриволно боравят с квалифицирана информация", допълни той.

Депутатите се жалват от липса на принтери, а шефът на ДАНС няма да дойде

Депутатите се жалват от липса на принтери, а шефът на ДАНС няма да дойде

Според Румен Гечев на законотворците не са осигурени нормални условия на труд

Запитан дали притеснително, че в случая службите на Република Северна Македония са реагирали преди българските, Радев посочи, че има дълбоко непознаване на същността на работата на ДАНС. Той изтъкна, че когато се разбере за някого, че е агент, това не значи, че трябва моментално да бъде изгонен от страната, защото тогава започва същинската оперативна работа по установяване на мрежата с която е свързан. Радев обясни, че когато агентът се експулсира, пропадат всички усилия за разкриване на истинската агентурна мрежа или дейност, ако има такава.

"По отношение на службите искам да ви споделя, че липсата на адекватна обществена реакция за признатите закононарушения и користни кроежи на политически лидери от злополучния запис за отдаване на нашата национална сигурност и суверенитет под концесия, за опорочаване на изборите, за приватизиране на държавността, окуражава тези политически лидери днес да атакуват безогледно ключови институции. Да раздават оценки за службите от нивото на тяхната вопиюща некомпетентност и невежество, да настояват за тяхната подмяна", остър бе държавният глава.

Денков скръцнал със зъби на шефа на ДАНС

Денков скръцнал със зъби на шефа на ДАНС

Премиерът не е обсъждал поетапно влизане в Шенген

Той заяви, че единствената цел на т. нар. реформа на службите е тяхното подчиняване, за да не може никой да научава за безчинствата на управляващите и да не може никой ефективно да им противостои. По думите на Радев такива действия ни отдалечават от ЕС и НАТО и системно рушат държавността. "Хора, които снимат, фотографират документи с гриф "секретно" и ги разпръскват по разни сайтове, които с охота споделят чувствителна информация на чужди граждани, които ръсят в ефир класифицирана информация, трябва да отговарят пред закона, а не да променят законите, и то особено в областта на националната сигурност"", подчерта президентът.

По думите му е шизофренно и политически нелепо всеки ден да плачеш за Шенген и Еврозоната и в същото време да тръбиш, че са пробити и навсякъде има само шпиони. Радев каза още, че и други държави си имат своите проблеми, но досега той не бил чул някой лидер да спомене и дума за своите служби. Той призова за повече професионализъм и национално отговорно отношение във връзка с националната сигурност. Запитан дали мисли, че са необходими оставки в службите той посочи, че те си изпълняват задълженията и допълни, че ДАНС е важен елемент от националната сигурност, а не боксова круша, върху която да се упражняват невежи политици с болни амбиции. Румен Радев също бе категоричен, че ДАНС има право да се защити от атаките на политиците.

Асен Василев: Българските служби не са надеждни

Асен Василев: Българските служби не са надеждни

Експулсираният руски свещеник работил у нас 5 години без ДАНС да го засече

От президентството разпространиха информация и за участието му в празника на Карнобат. По думите му градът заема важно място в Бургаския край със силата на духа на хората, с предаваните през поколения традиции и заветите на нашите предци да пазим България и да я градим като свободна, независима и силна държава. По думите на президента двигатели на самочувствието и просперитета на този прекрасен български край са хората. В приветствието си към жителите на Карнобат той им пожела да продължават да развиват града си.

Снимка 635425

Източник: пресцентър Президентство

Той каза още, че към момента по-малките български общини усещат свития ангажимент на държавата в редица сектори, но въпреки кризите, местната власт в Карнобат и подкрепата на гражданите са гарантиралифинансовата сигурност на града. Радев похвали общинското ръководство за успешното привличане на инвестиции за инфраструктурни проекти и редица инициативи в областта на здравеопазването, образованието, социалните грижи и спорта.

Румен Радев коментира и инициативата на гражданите на Карнобат за подпомагане на пострадалите от наводненията в началото на септември в община Царево. "В трудни времена вие съхранявате и намирате сили да проявите вашата гражданска отговорност и състрадание. Вярвам, че със същата всеотдайност и отговорност ще продължавате да търсите и да отстоявате важните решения, да споделяте както предизвикателствата, така и успехите в празника", каза държавният глава.

Снимка 635426

Източник: пресцентър Президентство

По време на посещението си в града той разговаря с деца и младежи, които премериха сили и показаха нивото на физическата си подготовка в "Президентския тест", част от инициативата "Спортувай с президента", която има за цел да насърчи активния и здравословен начин на живот сред младите хора. "Огромна радост изпитах, когато бях на вашия стадион, за да се срещна със стотици деца от Карнобат. Възхитен съм от тяхната любознателност, енергия и целеустременост. И това ми дава надежда за бъдещето на Карнобат и на нашата Родина", изтъкна Радев.

Снимка 635424

Източник: пресцентър Президентство