Случващото се в момента по темата Република Северна Македония е фарс, недопустимо е България да позволи натиск. Това смята съпредседателят на смесената българо-македонската историческа комисия Ангел Димитров в студиото на БНТ.

Според него има оказван натиск и това е очевидно, дори и защото усиленото лансиране на идеята за вдигане на ветото при почти замръзнали двустранни отношения, е доста странно. А при изговаряне на срокове, очевидно е, че някой е поемал ангажименти. Ако нямаше поети ангажименти, никой не би си позволил да фиксира дати, заяви Димитров.

ЕК е фрустрирана вече да чака българското "да" за РСМ

ЕК е фрустрирана вече да чака българското "да" за РСМ

Оливер Вархеи настоя за падане на ветото до края на месеца

Още по-недопустимо е да има и вътрешен натиск - именно на това е бил подложен лично Димитров, който съобщи, че ДАНС са го разпитвали по донос на някаква неясна формация, може би гражданска. Доносът е бил, че "ние (комисията) предаваме интересите на държавата".

Иначе Ангел Димитров заяви, че никой политик не му се е обаждал, а и не би си позволил да му се обади, тъй като не би се поддал на натиск. Учените и историците никога не са предавали историята, отсече Димитров, като увери, че никой до този момент и не си е позволявал директен натиск върху нашата комисия.

Според него самата активизация по темата в последно време показва изместването й. Не би трябвало тази тема да се превръща в централна за българския политически живот. Другото "изместване" е при центъра на политическата активност - "Би трябвало Македония да е активната, тъй като тя има интерес." Димитров не пожела да коментира тезата за двете външни политики, които се водят - теза на "Има такъв народ", посочвайки, че не е част от "политическата кухня", но самият факт, че има такива изказвания, вече е достатъчно притеснителен.

България не вдига ветото над РСМ, потвърди Петков публично и пред Вархеи

България не вдига ветото над РСМ, потвърди Петков публично и пред Вархеи

Никой да не прави едностранни фалшиви новини