Стараем се да отговаряме на обществените очаквания и да реализираме действия и политики, които отговарят на настоящите проблеми на хората в условия на здравна, социална и икономическа криза.

Това заяви пред БНР Даниела Дариткова, председател на парламентарната група на ГЕРБ, която подчерта, че партията ѝ е спечелила доверието на над 1 млн. души.

"Изборите сме ги спечелили с програмата, със заявените намерения, с лицата на ГЕРБ във всяка една област, да, Цветан Цветанов беше част от факторите, които определяха политиката, организацията, действията на ГЕРБ доскоро, но сега виждаме, че и той, както и повечето партии в настоящия момент, иска да печели политически дивиденти с анти-ГЕРБ реторика. Така че в настоящата ситуация съм изключително озадачена и огорчена от това негово поведение", изтъкна Дариткова.

Караянчева възмутена, че Цветанов подкрепя президента и служебен кабинет
Обновена

Караянчева възмутена, че Цветанов подкрепя президента и служебен кабинет

Да хвърляш кал по мястото, откъдето си тръгнал - не е най-добрият старт на нов политически проект, подчерта Караянчева

Според нея това е опит политическите сили, които нямат парламентарно представителство, да се готвят за следващите избори: "Срещам се с много хора, с представители на бизнеса, и смятам, че голяма част от тях все още подкрепят това, което ГЕРБ прави и направи във времето. Няма от какво да се срамуваме. За тези 10 г. ние променихме България. Търпим политическия негатив в момента, но отговорността изисква България да има работещ парламент, за да може да отговаря на всички предизвикателства на кризата", поясни Дариткова.

Тя отбеляза, че не се притесняват от служебно правителство и подчерта, че няколко пъти са печелили в условията на служебно правителство.

ГЕРБ настоява всички национално отговорни политически сили да се обединят около идеята изборите да бъдат в рамките на редовните - в началото на следващата година.

Менда Стоянова изненадана от пълното отричане на Цветанов от ГЕРБ

Менда Стоянова изненадана от пълното отричане на Цветанов от ГЕРБ

Именно Цветанов бил в най-близки отношения с премиера

"В момента е изключително сложно да се справяме с всички бюджетни предизвикателства", каза тя по повод твърдения на опоненти, че ГЕРБ не подава оставка "заради наличие на милиони за разпределяне".

Дариткова изтъкна, че интензивността на протестите намалява и наред със свестните и отговорните хора, които в началото се включиха в тях, в момента от този протест се опитват да се възползват политически субекти, "които гледат да излъскат имиджа си, за да се представят в друга светлина в контекста на започналата вече предизборна кампания".

В такава сложна ситуация трябва да се търси консенсус и диалог, смята тя.

"Модерно е да се говори срещу ГЕРБ, актуално е да се търси бързо решение, но оставката не е решение, което отговаря на интересите на обществото. Не сме имали властта за самоцел", подчерта председателят на ПГ на ГЕРБ.

Цветанов: И без "Апартаментгейт" щях да напусна ГЕРБ, бях буфер на Борисов

Цветанов: И без "Апартаментгейт" щях да напусна ГЕРБ, бях буфер на Борисов

Той е убеден, че "Републиканци за България" ще влезе в парламента

Идеята за "рестарт на държавата" - нова Конституция и свикване на Велико Народно събрание, има своето развитие, посочи още тя - следващата седмица ще предложим нарочна комисия в НС, която да реализира този процес.

За евентуални бъдещи коалиционни партньори на ГЕРБ може да се говори, едва когато видим програмите на партиите, които имат намерение да участват в следващите избори, допълни Дариткова.

"Бих призовала тези, които имат конкретни бележки към настоящото управление, да влязат в диалог с нас и да ги представят, но иначе не смятам, че можем да бъдем полезни на България с една оставка в момента, защото от нас се очаква да реагираме така, че да гарантираме нормалното излизане на страната ни от кризата в следващите месеци", обърна се задочно Даниела Дариткова към протестиращите.

Припомняме, че още две дами в ГЕРБ изразиха възмущението си от поведението на Цветан Цветанов. Вчера председателят на НС Цвета Караянчева подчерта, че е удудена, че бившият втори в ГЕРБ подкрепя президента и служебен кабинет. 

Менда Стоянова също бе изненадана от пълното отричане на Цветанов от ГЕРБ. 

Преди дни пък самият Цветанов заяви, че и без "Апартаментгейт" щял да напусне ГЕРБ.