Връщането на контрола на държавата по границата и по-точно фитосанитарния контрол на ГКПП "Капитан Андреево" ще бъде платено от данъкоплатеца и това се определя от министър Кирил Вътев като "голям успех".

С правителствено постановление, с което се предвиждат допълнителни 10 млн. лв. разходи по бюджета на земеделското министерство "за сключване на извънсъдебно споразумение от Българската агенция по безопасност на храните за прекратяване на Договор № 95/31.12.2021 г. в частта относно Сграда "Контрол на продукция за човешка консумация". Това е договорът за наем на помещения, които ползва "Евролаб 2011" за фитосанитарен контрол.

Властта вече не веднъж обяви, че контролът на границата е изцяло в нейни ръце, точно обратното обаче се оказа след като "Евролаб" обжалва решението на областния управител и съдът върна фирмата. БАБХ на 29 март вече обяви, че ще продължи действията си - явно обжалване - но с правителственото постановление стана ясно, че се е отишло на друг вариант - извънсъдебна споразумение. Кирил Вътев обяснява сключеното извънсъдебно споразумение с изготвена независима оценка, че това е по-изгоден вариант за държавата, която ще разполага с втора лаборатория за контрол на храните.

Държавната лаборатория на "Капитан Андреево" заработва до края на месеца

Държавната лаборатория на "Капитан Андреево" заработва до края на месеца

Вече вече са приключили ремонтните дейности на сградата

Така днес от прессъобщение на МЗХ се разбира, че на най-натовареното ГКПП "Капитан Андреево" ще работят две лаборатории за проверка на плодове и зеленчуци и това е добра сделка.

Така съществуващата лаборатория на Капитан Андреево, в която работеше "Евролаб 2011", ще премине в ръцете на държавата и отново властта в лицето на Кирил Вътев заявява, че "никой там повече освен държавата няма да контролира плодове, зеленчуци и храни за човешка консумация."

Лицензът ще се прехвърли на Агенцията по храните, а лабораторният капацитет на ГКПП 'Капитан Андреево" се удвоява и няма да има вече никаква опашка от камиони. Една проба ще се прави за времето от 30 мин. до 6 часа.

С извънсъдебно споразумение се цели да се намали дължимият размер на обезщетението на 10 000 000 лв., а всички подобрения в сградата, извършени от фирмата, както и цялото лабораторно оборудване и машини в лабораторията да останат в собственост на БАБХ. Със същото споразумение акредитацията на лабораторията, която е изградена, оборудвана и акредитирана за сметка на фирмата, преминава върху БАБХ, където Aгенцията веднага може да започне дейност по лабораторни анализи на влизащите през ГКПП храни и стоки, като таксите за изследванията ще влизат изцяло в държавния бюджет.

По този начин ще бъде прекратена възможността дружеството да търси, вкл. по съдебен ред, многократно по-големи неустойки, обезщетения за вреди и пропуснати ползи, каквито се дължат, съгласно експертизата на вещото лице.

И не на последно място, ще бъде спестено време, необходимо за съдебните процеси и дължимите по тях значителни разходи.

БАБХ обжалва решение на съда за връщане на "Евролаб" на "Капитан Андреево"

БАБХ обжалва решение на съда за връщане на "Евролаб" на "Капитан Андреево"

Агенцията продължава да упражнява официалния граничен контрол на пункта

Припомняме, миналата година не можеха да бъдат изследвани проби за целите на официалния фитосанитарен контрол на ГКПП "Капитан Андреево", тъй като след дълги съдебни спорове държавата прекрати договора си с частната лаборатория, която години наред имаше монопол на тази дейност на границата.