Държавата ще отпуска средства за безработни, ползвали социална помощ, които успеят сами да си намерят работа, без да търсят услугите на Агенцията по заетостта. Парите ще се дават всеки месец до една година, реши днес Министерския съвет, гласувайки промени в Закона за насърчаване на заетостта.

Размерът на бонуса ще се определя в Националния план за действия по заетостта всяка година.

Така според правителството ще се съкратят разходите за социално подпомагане.

Министрите записаха още, че гражданите на страните от ЕС ще могат да ползват безплатно услугите на българските бюра по труда.

Още две законодателни промени одобри кабинетът – с приемането на Национална програма за елиминиране на морбили и рубеола се изпълняват ангажиментите на страната ни пред СЗО до 2010 г., а промените в Наредбата за опасните химически препарати и вещества българското законодателство се хармонизира с това от страните на Европейския съюз.

Първият документ предвижда ваксинация на всички срещу двете остри заразни болести. Специално внимание ще се обърне на бъдещите майки, защото заразяването при бременност води до тежки последствия за бебетата.

Втората наредба забранява употребата на никел или негови съединения при изработката на бижута, тъй като металът е опасен както за здравето, така и за околната среда. Ограничението се отнася за всички накити и аксесоари и засяга.