В Киев премиерът Николай Денков и украинският му колега Денис Шмигал подписаха заявление по ключови теми от двустранното сътрудничество и обсъдиха стратегически въпроси за общата сигурност и подкрепата за Украйна. Меморандум за сътрудничество беше подписан и между държавното дружество "Терем" и Украинската компания за военнозащитна продукция. Това съобщиха от правителствената пресслужба.

Денков посочи, че в името на украинския народ, на мира в Европа, на сигурността на самата България и за да възтържествува международният ред, страната ни ще подкрепя Украйна толкова дълго, колкото е необходимо. Двамата премиери се обединиха около тезата, че Русия и нейното ръководство носят единствената отговорност за тази война, за извършените тежки престъпления срещу човечеството и за нейните глобални икономически последици. И призоваха да се търси отговорност.

Подкрепяме предприетите от ЕС стъпки за увеличаване на натиска върху Русия, за да се ограничи способността ѝ да води война. И ще продължим работата съвместно с други държави за създаването на международен механизъм за компенсиране на жертвите на руската агресия, подчерта българският министър-председател.

България ще подкрепя Украйна и по пътя на нейната бъдеща интеграция в ЕС и НАТО и има готовност да сподели своя опит и експертиза по преговорния процес с Европейския съюз и в осъществяването на необходимите реформи при подготовката за членство в Алианса, добави той.

В разговора между Денков и Шмигал акцент беше поставен и върху военно-техническо сътрудничество, задълбочаването на връзките в енергийния сектор и реализирането на двустранни проекти и инициативи в областта на опазването на околната среда. По думите на Денков България остава ангажирана с процесите на възстановяване на Украйна.

Денков и Зеленски обсъдиха енергийното сътрудничество

Денков и Зеленски обсъдиха енергийното сътрудничество

Както и разширяване на търговските потоци