Още 39 млн. лева ще бъдат разпределени между земеделци и животновъди до средата на декември. Това заяви пред БНТ Росен Костурков от ПГ на ПП-ДБ и зам.-председател на Комисията по земеделието, храните и горите.

Средствата ще бъдат от т.нар. украинска помощ, която се дава на родните земеделци, за да се намали ефектът от войната в Украйна върху тях.

Костурков уточни, че въпросните 39 млн. лева, които тепърва ще бъдат дадени на българските земеделци и животновъди, са остатък.

"До момента всички, които са кандидатствали за тази помощ и са били одобрени, са я получили. В този остатък от 39 млн. лева влизат и допълнителните 5 млн. лева, защото увеличихме тавана - от 250 000 евро на 280 000 евро", коментира той.

Министър Вътев: Шепа хора искат да нарушим регламента на ЕС

Министър Вътев: Шепа хора искат да нарушим регламента на ЕС

МЗХ е направило всичко възможно, протестиращите искат невъзможни неща

По негови думи Държавен фонд "Земеделие" е поел ангажимент да разпредели тези средства до средата на декември.

Припомняме, вчера земеделци и животновъди излязоха на протест и блокираха София. Браншови организации поискаха оставката на ресорния министър Кирил Вътев.

Въпреки че преди два месеца протестите на земеделците и животновъдите бяха спрени с меморандума между браншовите организации и правителството, вчера хората отново излязоха да изразят недоволството си, защото според тях обещанията са нарушени. Те не искат помощи, а полагащите им се по закон компенсации.

Производителите на протест искат пари, тъй като се чувстват унизени

Производителите на протест искат пари, тъй като се чувстват унизени

Един от основните мотиви за недоволството на животновъдите и оранжерийни производители е липсата на достатъчно финансиране

"Проблемът на протестиращите, за който те недоволстват, е да няма такъв таван. В случая големите животновъди искат да ги получат всичките пари. Те не искат да се делят на малки и големи. В Европейския регламент обаче много ясно е записано, че има таван на подпомагането за едно стопанство, който беше 250 000 евро до преди седмица, по наше настояване таванът е вдигнат на 280 000 евро", разясни Костурков.

Той посочи, че у нас млечното говедовъдство е получило между 400 и 500 евро на глава животинска единица помощ заради войната в Украйна, докато например в Австрия сумата е 40 евро, а в Румъния - 110 евро. В Полша пък изобщо не подпомагали млечното животновъдство заради Украйна.

Ние сме дали много по-висока ставка национална помощ в сравнение с много други европейски държави, изтъкна Костурков.