Общинските съветници от Демократична България излязоха с декларация до кмета на морската столица Иван Портних. Те настояват той незабавно да върне акциите на "Пловдивски панаир" на държавата. Според тях така ще може да бъде спасен панаира от бизнесмена Георги Гергов.

Друго тяхно искане е председателят на Общинския съвет, Балабанов, да свика извънредна сесия на Общински съвет - Варна с една единствена точка: "Разглеждане финансовото състояние на Община-Варна"

От ДБ посочват, че мнозинството на ГЕРБ, ДПС, Янко Станев и Веселин Марeшки не допусна казусът "Пловдивски панаир" да влезе в дневния ред на Общиснкия съвет. Те уточняват, че по този начин интересите на почетния руски консул Георги Гергов се защитават от мнозинството.

Общинските съветници от ДБ заявиха, че извънредна среща на съвета се е провела. На нея мнозинството от ГЕРБ и ДПС е разпределило 60 милиона лева за "предизборни ремонти". Според тях средствата умишлено не се харчели миналата година, за да могат да се прехвърлят в 2023 г., когато ще има избори.

През ноември месец бизнесменът Георги Гергов, който е и бивш кадър на БСП, придоби акциите на община Варна в капитала на "Пълдин туринвест" и стана мажоритарен собственик със 79% от дяловете в Панаира. Новината се надигна сериозно гражданско недоволство в самия град, което не беше потушено от предложението на Гергов да дари на общината площт в панаира и там да бъде изградена нова опера. Тази схема и това предложение не са нови, след като Георги Гергов се опита да ти приложи и през 2017 г.

И до този момент не беше ясно обяснено защо и как община Варна продължава да притежава въпросните акции, въпреки че през 2017 г., при първия опит да бъде прокарана тази схема, Изпълнителната комисия на ГЕРБ и лично премиерът тогава Бойко Борисов наредиха на Варна да върне акциите в Министерство на икономиката.

И на втора инстанция съдът спря вписването на акциите от Варна в Пълдин туринвест

И на втора инстанция съдът спря вписването на акциите от Варна в Пълдин туринвест

Определението на Апелтивният съд в Пловдив е окончателно