ДБГ взе решение да не бъде част от коалицията Реформаторски блок. Това обяви председателят Димитър Делчев след проведен Национален съвет на партията.

На въпрос за евентуални разговори с Демократична България, Делчев припомни: "Ние имаме отдавна изразена позиция и се гордеем с нея. Тя е нашето усилие да отхвърляме корупционния модел на управление на ГЕРБ. Това не изключва разговори с партии, които споделят голямата цел - промяна в модела на управление", посочи Делчев.

ДБГ напуска Реформаторския блок, не се борел с диктатурата на Борисов

ДБГ напуска Реформаторския блок, не се борел с диктатурата на Борисов

Настояват за създаване на антиГЕРБ коалиция

Делчев обясни, че ДБГ ще е много внимателно да не влезе в тактическа коалиция, която има за цел обединение на десни формации с цел прехвърляне на 4% бариера.

От ДБГ настояват за коалиция на две или три партии, максимално широка, отворена, която да доведе до единодействие и общ фронт срещу това управление.

Демократична България се заяви като алтернатива на ГЕРБ
Обновена

Демократична България се заяви като алтернатива на ГЕРБ

Представиха новото дясно обединение, в която участват ДСБ, "Да, България" и "Зелените"

Според Делчев Реформаторският блок не е успял да постигне и да заяви ясно целта, а именно постигане на обединение на десни хора - "да направим България подредена държава, в която хората искат да живеят и да раждат децата си". По думите му ако ДБГ се яви самостоятелно на изборите, ще има по-малки шансове затова и остават отворени за разговори.

"Партньорство - да със сходни на нас субекти, но не на всяка цена", категоричен е Делчев.

Даниела Везиева допълни, че още от 2013 г., а и преди това, това, което ги обединява са политиките. "Не ни обединяват апаратни и други прийоми, колкото и десният човек да е конкурентен няма как да ни харесат хората. Да спрем да си говорим за партийни, лидерски решения, а да си говорим за решения, които хората искат от нас", обясни тя.

Делчев обърна внимание, че сега подходът ще е друг и това, което не се е случило във формата на Реформаторския блок, ще се случи сега, а именно решения и политики след срещи с хората.

Фокус в решенията на Националния съвет са темите, свързани със сигурността, борбата с корупцията, повишаването на доходите на гражданите, образование, разрешаване на демографската криза, усилия за преодоляване на различията и икономическия дисбаланс между Северна и Южна България.

Членовете на Националния съвет са получили мандат да започнат усилена подготовка за местните избори и за започване на разговори с неправителствени организации, граждани, политически партии на ценностна основа.

Властта феодализира страната, демокрацията е застрашена, констатира ДБГ

Властта феодализира страната, демокрацията е застрашена, констатира ДБГ

Искат оставката на Борисов и предсрочни избори

Като причина за напускането на Блока бе изтъкнат мотивът, че част партиите в РБ не желаят с действия да бъдат опозиция на прокорупционното управление на ГЕРБ и Обединени патриоти. Това е и червената демаркационна линия за действие на ДБГ. В следващите месеци ДБГ ще работи за развитието на собствените си структури по места.

На въпрос за разпадането на коалиционния формат Реформаторски блок - ГЕРБ, Делчев коментира: "Ние по-добре от всеки друг знаем, какво правят ГЕРБ в управлението, тъй като сме го виждали отвътре. Това, което ГЕРБ демонстрират, е едно шоу, празен безличен пиар, отказваме да участваме в пиарското шоу на г-н Борисов. Това шоу кара хората да бягат".

Найден Зеленогорски заяви, че докато бе част от мнозинството РБ прокара много законопроекти с ясни цели - съдебна реформа, промени в Конституцията. По думите му това, че са останали - очевидно е било полезно. Но въпросът бил какво се случи след това.
"Не само че не се случва нещо в положитена посока, а има връщане назад", констатира Зеленогорски. Пример в това отношение е и приетият антикорупционен закон, който ще действа срещу политически опонент, бягството на големи компании като Теленор, SG Express Bank, опитите за национализация.

Екатерина Захариева: Използването на химическо оръжие е военно престъпление

Екатерина Захариева: Използването на химическо оръжие е военно престъпление

Това е еднократен ограничен удар срещу бази за производството на химическо оръжие

Зеленогорски бе категоричен, че има отстъпление от евроатлантическите позиции и България вече не е уважаван партньор. По думите му това проличава от половинчатото становище по случая Скрипал.

"До момента не виждам ясни позиции по отношение на кризата в Сирия. Прочетох едно становище на правителството, което не ни казва нищо ново. Ние трябва да бъдем част от ЕС и НАТО", припомни Зеленогорски.

По казуса със Скрипал той припомни и горчивият опит на страната ни със случая Георги Марков. "Не бихме могли да си позволим да не изразяваме ясна позиция", добави Зеленогорски. По думите му в момента има категорично отстъпление от евроатлантическите ни ценности.