Реформаторите не одобряват въвеждането на задължително гласуване. Поправката в Изборния кодекс, предложена от Патриотичния фронт, бе гласувана на първо четене вчера в пленарна зала.

Според Движение на гражданите задължителното гласуване ограничава демократичното право на свободен избор. Според Настимир Ананиев, председател на транспортната комисия, РБ не може да подкрепи такава мярка и за това са водени разговори с представители на Патриотичния фронт.

Реформаторите обаче биха подкрепили поощряването на гласуването, за което в практиката по света има различни мерки.

Въпреки това от ДБГ смятат, че приетите промени в Изборния кодекс са стъпка в правилната посока.

Особено положително се оценява въвеждането на машинно гласуване в поне половината секции, което ще елиминира манипулации на протоколите и бързината на обработка на документите. Положително е и това, че въвеждането на машиннно гласуване ще стане на президентските избори, а не на местни или парламентарни.

Ананиев подчерта, че предложението за обособяване на район „чужбина“ поражда повече въпроси, отколкото отговори. Като човек, живял 11 години извън България, съм твърдо „за“ обособяването му, но трябва да се установят важни неща като правилата за агитацията на чужд език, която е забранена, какви ще са квотите, мандатите, времето за провеждане на кампания и други.

За мен е важно още с въвеждането на такъв район, тази мярка да донесе положителен ефект, а не проблеми, подчерта също Настимир Ананиев.