МВнР ще осигури необходимите средства за дезинфекция и защита на здравето на гласоподавателите и на членовете на изборните комисии, средства за командировка за изпращаните от България членове на секционни комисии, съобразени с изискванията на някои държави за задължителен PCR тест или карантина. Това увери пред Bulgaria ON AIR зам.-министърът на външните работи Георг Георгиев.

Той призна, че подготовката по организирането на вота в чужбина няма да е лесна, защото на 4 април има и празници (католическият Великден - бел.ред.), заради които се очаква допълнително да се затегнат мерките в някои държави.

Сред основните искания на българите в чужбина е възможността да гласуват по пощата. Те го заявиха и при консултациите с президента.

Гласуване по пощата или електронно сега - авантюра, според Томислав Дончев

Гласуване по пощата или електронно сега - авантюра, според Томислав Дончев

Която би подрила в аванс доверието в изборния процес

По тази тема Георгиев посочи, че е имало време дебатът да бъде проведен на по-ранен етап.

"Коронакризата не е от времето на консултациите, тя е разточена повече от година. Да променим толкова фундаментално изборния закон, че да въведем нов тип гласуване, означава да имаме много широк обществен консенсус", посочи той.

По негови думи има опасения най-вече по какъв начин ще бъде гарантирана тайната на вота. Той бе категоричен, че не може нещо толкова сериозно да се прави прибързано.

Относно темата за служебните паспорти, които притежават някои български граждани зам.-министърът обясни, че тече процедура по промяна на наредбата, за да се затворят "всякакви вратички и достъп до това, което някои наричат "привилегия". По негови думи към момента вече има анулирани такива документи.

За гласуването под карантина и по пощата трябват промени в Изборния кодекс

За гласуването под карантина и по пощата трябват промени в Изборния кодекс

Да запазим и да утвърдим доверието в изборния процес, настоя Андреев