Депутатите избраха д-р Дечо Дечев за управител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Гласуваха 125 народни представители, от които 124 бяха "за", а един се въздържа.

По време на дебатите, д-р Хасан Адемов от ПГ на ДПС предупреди д-р Дечев: "Ако до един месец не започнете да управлявате НЗОК, бъдете сигурен, че след един месец тя ще започне да управлява."

Кандидатурата на д-р Дечо Дечев е предложена от ПГ на ГЕРБ и ПГ "Обединени патриоти", а преди два дни бе гласувана и ресорната комисия.

Шефът на НЗОК обеща 2019 г. да е без дефицит

Шефът на НЗОК обеща 2019 г. да е без дефицит

Принципът ефикасност и ефективност не се прилага, според Дечо Дечев

Адемов заяви, че д-р Дечев има сериозна експертиза, сериозно познаване на здравното осигуряване, сериозно познаване на мениджмънта на здравните заведения и затова от ДПС подкрепят неговата кандидатура.

"Не сме убедени, че концепцията на д-р Дечев може да бъде реализирана от сега управляващото мнозинство", заяви обаче Хасан Адемов.

Той изтъкна като "изключително странен" факта, че през последните два дена ръководството на Касата е избързало да извърши така наречената атестация. Всички ръководители на регионални здравни каси са получили максимални оценки и са получили по една брутна работна заплата отгоре.

"Не казвам, че това, което е направено, не е законно", посочи д-р Адемов, като изтъкна, че би било по-справедливо да се изчакат два-три дни.

"Никак не ми се ще поредният управител да е жертва на законодателството", заяви Адемов.

Нова лекарствена политика и контрол предлага номинираният на шеф на НЗОК

Нова лекарствена политика и контрол предлага номинираният на шеф на НЗОК

Номинацията на Дечо Дечев е на ГЕРБ и Патриотите

По предложение на Даниел Кирилов бе удължено времето за законодателната част от заседанието.

Калин Поповски от Обединени патриоти също заяви, че е необходимо префинансиране на фарма политиката за сметка на болничната дейност и настоя д-р Дечев да бъдете инициативен пред Надзора на касата.

Георги Михайлов от ПГ на БСП заяви, че парламентарната група ще упражни своето право да не гласува кандидатурата на д-р Дечев, а не да не го подкрепи.

"Нашето доверие към сегашния екип на ръководството на здравеопазването е вече изчерпан", обясни той. Михайлов отбеляза, че сегашното финансиране на здравеопазването чрез модела на клиничните пътеки е дълбоко порочно.

Кръстина Таскова от ПГ на "Воля" пожела успех на д-р Дечо Дечев като изтъкна трите ключови думи заложени в неговата концепция - ефективност, ефикасност и контрол - и му пожела да има подкрепата на управляващите.

Здравният министър Ананиев поздрави д-р Дечев, като изтъкна, че познава много добре неговите професионални и управленчески качества и това му дава основание да отговори на очакванията на населението.

Ананиев заяви, че Дечев познава проблемите и затова ще ги реши. Системата се намира в трудно положение и има нужда от промяна, каза министърът. Той заяви, че е готов с новия здравноосигурителен модел, но му е необходимо малко време за съгласуване с парламентарно представените партии. Министър Ананиев изтъкна, че новият управител на НЗОК може да разчита на неговия екип.

Д-р Дечев ще бъде 18-ият управител на НЗОК за нейното 18-годишно съществуване.

Припомняме, на 20 юни 2018 г. депутатите освободиха предишния управител на Касата д-р Камен Плочев от неговия пост.

В края на февруари проф. Камен Плочев бе приет в болница. Преди това здравният министър Кирил Ананиев поиска оставката му от поста управител на НЗОК.

Тогава аргументът на Ананиев беше, че Плочев не е информирал Надзорния съвет на Касата за писмото, с което поиска от Народното събрание актуализация на бюджета ѝ заради задължения.

Въпреки че тогава имаше обвинения за прикриване на документи, Плочев бе категоричен, че е спазил всички законови процедури. Проф. Плочев отказа да подаде оставка тогава, но излезе в продължителен болничен, след като бе приет по спешност в болница.

За втори път от както министър Кирил Ананиев пое ръководството на Министерство на здравеопазването се поражда конфликтна ситуация между ръководителите на двете институции.

Кирил Ананиев поиска оставката на председателя на НЗОК д-р Камен Плочев, защото проф. Плочев не е информирал Надзорния съвет на НЗОК, не е уведомил и самия министър, а директно се обърнал към законодателния орган за актуализиране на бюджета. Пари трябвали, за да се платят дългове към чужди каси.

Тогава Плочев изнесе близки до коректните данни. Последва спешна проверка на сумите, които дължим към чужди каси. Проверката беше предизвикана от различните данни, които Жени Начева и шефът на касата проф. Камен Плочев представиха.

На 14 юни Здравната комисия гласува оставката на Камен Плочев.

Д-р Камен Плочев бе избран за председател на Здравната каса през лятото на 2017 година.