Реформата в службите се свежда до смяната на ръководителите. Не се чува истинският дебат как да се подобри работата на службите и те да получат международна подкрепа. Прави се политическо овладяване на службите, а не реформа. Това заяви бившият служебен вътрешен министър Иван Демерджиев пред БНТ.

По думите му централният въпрос е как да има стабилност и спокойствие в работата на службите. В момента реформа в службите не се предлагала. 

Според него никой не иска да развива службите.

Демерджиев увери, че докато е бил служебен вътрешен министър, е имало разследване за Мартин Божанов-Нотариуса и Петър Петров-Еврото, като материалите са били предадени на прокуратурата.

Той коментира и темата с нелегалната миграция.

ПП/ДБ не са се отказали от реформата в службите за сигурност

ПП/ДБ не са се отказали от реформата в службите за сигурност

Атанас Атанасов предлага реформа в осем стъпки

"Бдителността трябва да е изключително висока. Средата в която живеем, кървавите атентати, много ясно трябва да дават сигнал на управляващите и на ръководителите на служби колко е опасна средата. Тя не е с дълго оръжие в центъра на София. Когато сме сложили полицаи с пушки в центъра ѝ, ние признаваме косвено, че борбата с нелегалната миграция се пренася в центъра на столицата. Това е скрита работа, която цели установяване на потенциални атентати, тяхното предотвратяване. Трябва много работа, много оперативна работа. Тази работа, за съжаление, аз не я виждам, за сметка на това виждаме подобни демонстрации и, разбира се, трябва да се вземат мерки там, където има събиране на хора, там, където има ключови обекти, те да бъдат по-добре защитени, без да се всява излишна паника в обществото", допълни Демерджиев.

С тези мигранти проникват много хора, ангажирани, било с терористични организации, било с паравоенни организации, било бивши военни. И когато се пропускат мигрантите да преминават безпрепятствено през територията на страната, се пропускат и такива хора - къде се намират те, с какво се занимават те, не може да се установи и се създават предпоставки да се случи нещо подобно, на което станахме свидетели, уточни той.

Димо Гяуров: Забравете за реформа в службите

Димо Гяуров: Забравете за реформа в службите

Народното събрание е прекалено заето с нови закони, с множество регулатори, които трябва да бъдат попълнени