Проверката на МВР относно сигналите, свързани с Мартин Божанов-Нотариуса, приключи. Това заяви пред bTV министърът на вътрешните работи Калин Стоянов.

По негови думи резултатите показват, че във ведомството има общо 28 сигнала, свързани с името на Божанов.

Стоянов посочи, че на срещата с представители на "Фронтекс" е било обсъдено увеличаването на служителите на "Фронтекс", които ще бъдат разположени предимно на границите ни с Турция и Сърбия.

Министърът отбеляза, че с турския главен прокурор са обсъдили въпроси по линия на взаимодействие и начина на работа на двете държави.

Той уточни, че преди няколко дни е изпратил поредния доклад до премиера и президента относно нелегалната миграция. В него се отчита спад с около 70% на броя на опитите за нелегално преминаване на българската граница.

В МВР няма списък с членове на SS клуба

В МВР няма списък с членове на SS клуба

Живко Коцев: Смяната на ЕГН-то не би трябвало да има значение

Вътрешният министър бе категоричен, че страната ни е готова за Шенген на всички нива и посочи, че тази оценка е дадена и миналата година, когато са дошли комисия и експерти от 14 държави.

"Това, което ме уверяват колегите е, че до първата половина на март ще сме готови технически за това, което предстои по въздух и вода. Организацията е предимно с концесионерите по летищата, за тях са повечето задължения", поясни той и допълни, че е имало известни трудности с Летище София, но към момента всичко върви по план.

По повод казуса с Мартин Божанов-Нотариуса Стоянов заяви, че основните въпроси следва да са към разследващия екип.

Той посочи, че няколко пъти е питан дали Божанов е бил сътрудник на МВР. "Продължавам да отговарям, че това ще бъде изяснено в рамките на досъдебното производство. Прокурорът е този, който може да изиска информация", коментира министърът.

По негови думи 28 са сигналите, свързани с Нотариуса, като 22 от тези сигнали са против Мартин Божанов, а останалите са жалби и сигнали, които той е подавал.

"По всички тези сигнали сме изготвили справка как е приключила проверката и къде са изпратени сигналите. Тези, които са срещу него, са от съседи, имотните измами", разясни Стоянов. И допълни, че сигналите, изработвани от ГДБОП, са за търговия с влияние и пране на пари.

Той заяви, че няколко сигнала са постъпили почти в един и същи период от време в ГДБОП, докато той е оглавявал агенцията.

Първият сигнал бил от бивша съпруга на Божанов - Адрияна. Имало няколко сигнала и от АКФ.

От ГДБОП не е изтичала информация в посока Нотариуса, категоричен Стоянов по повод обвиненията на бившия МВР министър Бойко Рашков.

МВР е изпратило всички сигнали за Нотариуса в прокуратурата

МВР е изпратило всички сигнали за Нотариуса в прокуратурата

Данните ще бъдат пратени и на анкетната комисия в парламента

"ГДБОП е единствената структура, която под мое ръководство събра данни за образуване на досъдебно производство. Ако Бойко Рашков е провеждал срещи с който и да е и е получавал информация, или ако е имал данни, че има теч от ГДБОП, би следвало да сезира дирекция "Вътрешна сигурност", която е пряко подчинена на министъра на вътрешните работи", изтъкна той и уточни, че не знае дали Рашков е сезирал "Вътрешна сигурност".

Стоянов отказа да даде мнение дали от от което и да е ниво на МВР е изтичала информация към Нотариуса.

По повод това дали SS клубът е бил пазен от полицията, той посочи, че извършените проверки безспорно показват, че автомобилите, които са били в близост до заведението, не са автомобили на МВР.

Запитан дали знае кой е ходил там, Стоянов уточни, че МВР работи предимно по извършеното убийство, а не по това кой и дали е ходил там.

Относно човека, заплашвал съдия Цариградска, Стоянов заяви: "Имаме насока за човек, който ежедневно разпространява множество заплашителни имейли до различни високопоставени служители, включително МВР и други агенции. Отправя и имейли за взривни устройства в търговски центрове, училища и други институции. Имаме насоки, надявам се, че до няколко дни ще го задържим".

Стоянов не знае къде е Петьо Петров-Еврото.

По повод случая с "Осемте джуджета" той подчерта, че във водената разработка и справка към ГДБОП не фигурира името на и.д. главен прокурор Борислав Сарафов, т.е. от проведените оперативно-издирвателни мероприятия не е установена негова съпричастност към кръга на проверяваните лица.

Калин Стоянов уверява: Няма теч от ГДБОП към Нотариуса

Калин Стоянов уверява: Няма теч от ГДБОП към Нотариуса

Тепърва ще се уточнява дали Божанов е имал връзка със служители от МВР

Той заяви, че убийството на Алексей Петров е тежко поръчково убийство. "Този тип убийства изискват по-сериозен и продължителен период на разследване. Анализира се огромен обем от информация, разпитват се свидетели, има множество експертизи. Има извършени действия в условията на неотложност, ние имаме това право като орган, който извършва разследване. Става дума за случаи, в които можем да съберем или запазим доказателства по предмета на разследването. Дали има нещо открито и какво - считам, че този въпрос трябва да е към разследващия екип. За да се стигне до разкриването на поръчител на такова поръчково убийство, на първо място следва да стигнем до физическия извършител", коментира Стоянов.

Министърът започва да отчита положителни резултати при стравянето с пияните и дрогираните шофьори.

От въвеждането на мярката за отнемане на автомобили от шофьори, които употребяват алкохол или наркотици, имало спад на такива случаи. Откакто е въведена мярката, са отнети 314 автомобила и успоредно с това има иззети над 2200 автомобила. Отчита се и 50% ръст на събираемостта на глобите спрямо миналата година.

По негови думи от другата седмица жандармерията също ще има възможност да връчва наказателни постановления и глоби. Ще се засили и третият начин - по пощата.

"Жандармерията е една от структурите, които имат огромен ресурс. Ежедневно тези служители извършват множество проверки на пътя. Говорим за проверки както на МПС, така и на лицата в него. В момента, когато бъдат спрени, служителят ще има възможност да провери дали той има административно наказание и съответно, ако има - ще може да му връчи глобата или наказателното постановление", разясни министърът.

Той отбеляза и че е приключена голяма обществена поръчка за закупуване на автомобили за Пътна полиция. Очаква се скоро да приключи и процедурата по четири броя обществени поръчки, предвижда се да бъдат закупени 273 камери за контрол на скоростта. Закупени са и два броя автоматизирани системи за токсико-химичен анализ за наличие на наркотици в кръвта, които са в Института по криминалистика и във ВМА. До края на април ще има още четири такива апарата.

Казусът "Осемте джуджета" във ВСС - един отстранен прокурор и седем дисциплинарки

Казусът "Осемте джуджета" във ВСС - един отстранен прокурор и седем дисциплинарки

Заради тежки нарушения и бездействие от страна на тези магистрати

По повод наближаващата ротация Стоянов заяви, че миналата седмица се е срещнал с вицепремиера Мария Габриел и двамата са обсъдили постигнатото по програмата на ведомството и приоритетите на МВР за тази година.

Относно това кой министър ще остане на съответния пост, той е на мнение, че решението ще се вземе от премиера и вицепремиера и то следва да бъде съгласувано с политическите партии от правителството. Той самият нямал конкретно предложение към момента.

Той подчерта, че не е политическо назначение и няма политически пристрастия. "На мен ми е предложено и съм назначен в качеството ми на експерт. Не знам дали партия е зад мен, но би следвало тези, които подкрепят правителството, да са зад мен - и едната, и другата страна", отбеляза Стоянов.

Относно БТР-ите за Украйна той уточни, че те вече не са на МВР и с решение на Министерския съвет от ноември миналата година е посочено, че логистиката по придвижването им е ангажимент само на Министерството на отбраната.