Реформата в службите за сигурност няма да се случи в обозримо бъдеще. Това заяви бившият директор на Националната разузнавателна служба Димо Гяуров пред БТВ.

Гяуров обясни, че Народното събрание е прекалено заето с нови закони, с множество регулатори, които трябва да бъдат попълнени, изтича срокът за избиране на комисарите в новата КПКОНПИ. "Забравете за пипане на службите, ако говорим за служби", категоричен бе Гяуров.

Той силно се надява, че партиите са наясно в правните аспекти на ротацията, а ако са наясно, вече е трябвало да започнат да се договарят.

Димо Гяуров смята, че в много министерства трябва да има промяна в министерските кресла. Аргументът - някои министри от изпълнителната власт се изявявали като експерти. Имена обаче не бяха посочени.

Във връзка с приемането на България в Шенген по въздух и море и притесненията, че страната ни ще прибере неограничен брой нелегални мигранти, Гяуров заяви, че Австрия няма да ни върне 6000 бежанци, тъй като това са сложните правила на Дъблинския регламент.

Донев: Властта ползва службите за лични цели

Донев: Властта ползва службите за лични цели

Цените растат, действията за Украйна са само на думи, проблемите със зърното нямат решение

Той отчете голяма слабост в управляващите, които са допуснали фейк говорене за нелегалната миграция.

Отделно на това България най-вероятно ще извлече ползи от допълнителните условия, които са ни поставени за Шенген, защото страната ни има нужда от по-сериозно опазване на външните граници, обясни Гяуров.

Във връзка с трагичния инцидент от Стара Загора, където мъж почина при арест след гонка с полицията, Гяуров коментира, че отново се опира до стария проблем - с подбора на кадри в полицията. Полицаите ни за пореден път са демонстрирали, че не са подготвени да осъществят преследвания по улиците, заградителни мероприятия и да използват сила и оръжие, разочарован е Гяуров.

По думите му в средите на полицията има омерта - всеки пази другия. Мерки обаче трябвало да се вземат най-вече такива, свързани с подбора и подготовката на полицаите.