Вътрешният министър ми каза, че МВР изпълнява действия по нареждане на държавното обвинение и единствено прокурорът може да коментира. Това заяви в Пловдив премиерът Николай Денков, цитиран от Нова телевизия.

Думите му бяха по повод акцията, при която полиция влезе в имоти на бизнесмена Васил Божков.

Според министър-председателя се дължи официално обяснение за какво става дума. Това обаче било в правомощията на прокурора.

Запитан дали ще бъдат удовлетворени исканията на земеделците, така че да бъде спрян евентуален протест, Денков посочи, че в бюджета за тази година има с 500 млн. лева повече спрямо миналата. "Предстои да видим дали има проблеми с разпределението на тези средства и дали да се намесим в това, което е планирало министерството. Понякога има неразбиране - очакват се пари от една посока, а те трябва да дойдат от друга", коментира той.

Спецполицаи влязоха в имоти на Васил Божков

Спецполицаи влязоха в имоти на Васил Божков

Акцията е във връзка с разследването на убийството на Алексей Петров

Относно избора на двама нови конституционни съдии от страна на парламента Денков отбеляза, че това е процедура, която е изцяло в правомощията на НС. По негови думи тя е била направена по закон и нямало съмнения, че е изпълнена.

"По въпроса какви трябва да бъдат кандидатите - виждаме разлика. Мисля, че всеки си дава сметка, че в профила на двамата кандидати има съществена разлика. И това дава отражение, както в начина, по който се предполага, че ще действат като съдии, така и в коментарите за техните кандидатури", изтъкна премиерът.

Във връзка с казуса с "Пирогов" на фона на проверката на смъртта на 15-годишната Даная и поисканата оставка на здравния министър от лекарите в болницата той подчерта, че здравната система и лекарите няма как да работят, ако им нямаме доверие и подлагаме на съмнение всичко случващо се.

МВР потвърди, че търси следи към убийството на Алексей Петров

МВР потвърди, че търси следи към убийството на Алексей Петров

Събраните материали ще бъдат докладвани на наблюдаващия прокурор

"Затова трябва да имаме доверие на лекарите и, ако имаме някакви критики към тях, те трябва да са само на базата на извършени проверки с крайни резултати, които доказват, че има проблем", обобщи Денков.

Той изтъкна, че страната ни доста бързо се приближава към еврозоната.

С много усилия успяхме през последните месеци да докажем, че България е сериозен кандидат и можем да изпълним всички заложени индикатори, заяви премиерът и уточни, че в момента се обсъжда дали страната ни ще покрие последния критерий, а именно инфлацията да е не повече от 1,5% от трите най-ниски в еврозоната.