Министър-председателят Николай Денков е напълно убеден, че разразилият се в петък скандал "Кодгейт", довел до забрана на гласуването с машини на първи тур на местния вот, е "активно мероприятие".

"От кръгове, които не искаха да има машинно гласуване" - посочи виновниците той. Но индиректно. Длъжността, която заема, не му позволявала да отговори дали ГЕРБ и ДПС стоят зад това мероприятие, стана ясно от отговорa му на въпрос на News.bg. И тъй като е министър-председател, трябвало първо да протече съответната проверка и тогава да обяви точно какво се е случило.

"Както знаете, искам оставката на заместник-председателя на ДАНС (Деньо Денев - бел.ред.), който без да ме информира, без да спази Закона за класифицирана информация, изпрати тази информация на широк кръг от хора", припомни Денков.

Дали ще има машини, е въпрос с повишена трудност, защото процесът по верификация на устройствата изисква доста време, заяви премиерът, но добави - екипът, който следва да извърши въпросната верификация, работил денонощно по въпроса, а лично министър Йоловски уведомил Денков, че до четвъртък вечер процесът ще бъде завършен.

ЦИК иска "разумен срок" от МЕУ за удостоверяване на машините

ЦИК иска "разумен срок" от МЕУ за удостоверяване на машините

Комисията била направила всичко, но машините трябва да се инсталират и транспортират

Макар и да има желание, премиерът не може обаче да изпълни намерението си да уволни заместник-шефа на ДАНС Деньо Денев, тъй като, за да се случи това, следва да има постъпило предложение от председателя на ДАНС Пламен Тончев. Той пък на свой ред е назначение на президента Румен Радев.

Денков обаче заяви - дали президентската институция също стои за скандала с машините, "не може да каже".

Министърът на електронното управление Александър Йоловски, върху който от ПП/ДБ категорично отричат да са оказвали корупционен натиск, както твърдят от ГЕРБ и "Има такъв народ", няма да бъде уволнен след изборите, отсече още министър-председателят. Той обаче има намерение да "си поговори" с него след вота.

За какво? "Чисто човешки ще го попитам какво се случва. Защото познавам и Божанов (Божидар Божанов, депутат от ПП/ДБ и бивш министър на електронното управление - бел.ред.), познавам и Кирил Петков. Това, което прочетох в медиите, е абсурдно. Няма друга дума. Там има някакво неразбирателство, има нещо, което се е случило."

Защо Йоловски има охрана от държавата, както се разбра вчера, Денков не знае, макар и да са говорили с министъра днес в МС - но само по темата с машините. "Не исках да му създавам допълнително напрежение, допълнителен стрес", обясни премиерът.

А дали има риск за бъдещето на настоящия кабинет, Денков преповтори изказваната си вече теза - има смисъл правителство да има, ако то изпълнява програмата си, както и законодателната такава, изготвена от парламента.

Денков: Излезте и гласувайте, за да не го направят вместо вас

Денков: Излезте и гласувайте, за да не го направят вместо вас

Само чрез масово гласуване няма да има изборни нарушения

Премиерът засегна и друга актуална тема - за блокираните в Газа български граждани. "Чух се с вицепремиера Мария Габриел, действат по случая, има информация, но е по-добре тя да не се разпространява, тъй като това е по-добре за самите хора, които са там.

А по отношение на шансовете на България да влезе в Шенген до края на тази година, каквото намерение има кабинета, но на фона на категоричния отказ на Австрия и скандалите в държавата в последно време, Денков остава умерен оптимист.

"Ако Народното събрание и правителството работи така, както работи преди две седмици, има шанс. Ако не работи така, не вярвам това да се случи", отговори на наш въпрос той.

Първият човек в изпълнителната власт даде коментар и по темата и с изгонения руски журналист. По думите му има категорични данни Александр Гацак е извършвал противозаконна дейност, а експулсирането му нямало нищо общо с журналистическата му дейност.

Търсеният от ДАНС руски журналист е напуснал България

Търсеният от ДАНС руски журналист е напуснал България

Александр Гацак е извършвал дейност, застрашаваща националната сигурност

А по-темата за отношенията с Руската федерация и призива на Делян Пеевски държавата да върне собствеността си върху Руската църква в София - това зависило единствено от Патриаршията. А никой, конкретно Делян Пеевски, не оказвал натиск върху кабинета, отсече Николай Денков.