Областните управители не изпълняват задължения на отделна политическа партия. В тази дейност няма място за политически изказвания, освен ако някои областен управител няма политическа амбиция. Това заяви премиерът Николай Денков преди второто заседание на Министерски съвет на редовната власт.

По думите му това, което всеки може да види е, че в Закона за администрацията са описани какви са задълженията на областните управители. Те представляват държавата, осъществяват координация, контрол, законност и съобразността на съответните актове на местната власт - изпълняват държавнически функции, вменени по закон и назначени от съответните, обясни премиерът.

Той уточни, че изпълнителната власт днес няма да избере областни управители, а тези, които са назначени от предишното служебно правителство, ще изпълняват задълженията си по закон и ще бъдат замествани поетапно тогава, когато новият човек ще може да изпълнява длъжността подходящо.

Денков призова да няма политизиране на позицията на длъжността на областните управители, защото тя не е с такива функции. Трябва да работим за всеки един човек в държавата, настоя премиерът и благодари на всички служители в администрацията, които се отнасят със съответната отговорност.

Коментарът си премиерът Денков прави след като в понеделник, веднага след встъпването в длъжност на новото правителство, като под команда всички областни управители, назначени от служебното правителство, подадоха оставка. Това се случи след като служебният премиер Гълъб Донев освободи от длъжност и всички заместник-министри, с изключение на трима, в деня на полагане на клетва на правителството Денков/Габриел. Самият Николай Денков заяви, че това е вид саботаж на нормалното функциониране на изпълнителната власт и държавността. 

Денков изиска от областните в оставка да поработят заради наводненията

Денков изиска от областните в оставка да поработят заради наводненията

Премиерът очаква още днес областните управители да се задействат

Николай Денков засегна и темата с наводненията в Северозападна България, като дъждовете поставили под риск живота на хората, предизвикали материални разрушения, отнесли пътна настилка. Денков благодари на отзовалите се хора на помощ. Реакцията на институциите също била бърза, отчете премиерът.

Още на следващия ден след наводненията Министерство на труда и социалната политика е изпратило екипи, които да установят последствията за хората, стартирало е създаване на организация за изплащане на компенсации. МРРБ е изпратило техника, така че да подпомогне разчистването, да започне интензивна работа и подготовка за следващи валежи, които се очакват през следващите дни, отчете премиерът работата на отделните ведомства.

Денков благодари и на Министерство на околната среда и водите (МОСВ) за подаваната информация къде има рискови фактори. МВР също с целия си екип се включи в помощ на хората, доволен е премиерът.

Областните не саботирали властта, а оставките им били принципност

Областните не саботирали властта, а оставките им били принципност

Ангел Стоев се надява още в сряда да бъде приета оставката му и да има заместник за поста