"Ще повторя това, което казах и пред президента - България има нужда от стабилно правителство и работещ парламент. Без бюджет, от който зависят съдбите на всички в държавата, забавяне на закони, които от години отлежават - това са проблеми, които могат да се решат с редовно правителство. Не мисля, че Конституцията предполага някой друг да дава съвети на Народното събрание дали да избере правителство или не."

Това бе първият коментар на кандидатът за премиер на втората политическа сила "Продължаваме промяната - Демократична България" Николай Денков минути след острите критики на президента Румен Радев, отправени по време на връчване на втория мандат. ПП/ДБ бяха обвинени, че "торпилират българския суверенитет", а традицията след връчването на папката да бъдат проведени разговори на затворени врати не бе спазена, като Радев веднага "посочи вратата" на представителите на ПП и ДБ.

Уставно Румен Радев връчи на Денков втори мандат

Уставно Румен Радев връчи на Денков втори мандат

Без разговор, тъй като вторият мандат бил вече дисредитиран

Макар и попитан многократно, Денков отказа да коментира дали е готов на компромиси с ГЕРБ и рокади на министри, за да подкрепи все пак партията на Борисов втория мандат.

"Трябва да бъдат размразени преговорите. Нека седнем на масата, през следващите дни да има развитие", отговори уклончиво Денков на въпрос нa News.bg. Народният представител не се ангажира и с прогноза относно шансовете все пак да бъде конструирана работеща управленска формула. От думите му стана ясно, че в момента разговори с Мария Габриел не се водят.

"Няма държавна измяна (в изтеклите записи, в които се чува, че назначения в службите били съгласувани с "посолството"). Това са интерпретации, които нямат нищо общо с истината", отсече Денков.

"Имам чувството, че г-н президентът е засегнат от това, че имаме от много време законопроекти, внесени в НС, които да променят начина, по който се управляват службите за сигурност. (...) Съгласно Конституцията Министерският съвет отговаря за сигурността и обществения ред в страната, а президентът няма касателство към това", посочи на свой ред съпредседателят на ДБ ген. Атанас Атанасов.

Той посочи още - напълно в реда на нещата било и всеки кандидат за шефска позиция в службите да бъде проучен за надеждност, включително и чрез нашите партньорски държави. "Не разбирам за какво национално предателство тук се говори. Ако едно лице няма доверие от съюзническите държави, той няма да получава надеждна информация по съответните канали."

"Рокадите в службите били от изключително значение, за да "може службите наистина да са на България", добави по темата и съпредседателят на ПП Асен Василев.

"Службите са български. Току що г-н Атанасов ви обясни. Както и вчера казах - аз заставам зад всяка една дума в записа", каза бившият финансов министър, отказвайки, макар и многократно попитан, да уточни коя точно дипломатическа мисия визира с думите "посолството".

Асен Василев: Заставам зад думите си - службите ни са пробити

Асен Василев: Заставам зад думите си - службите ни са пробити

Властта за ПП/ДБ не е самоцел