Фактори, които не желаят да има редовно правителство, което да извърши реформи в службите, както и проруски сили стоят зад компроматната атака срещу "Продължаваме промяната". Това бе акцентът в изказването на съпредседателя на "Промяната" Кирил Петков след изнесените записи от депутата от ПП/ДБ Радостин Василев, който обяви днес, че напуска парламентарната група на коалицията.

Следва да се отбележи, че позицията на ПП дойде със значително закъснение. Докато Христо Иванов от "Демократична България" даде коментар веднага, то от пресцентъра на "Промяната" отложиха няколко пъти коментара си. Очакащите медии се наложи да продължат да чакат чак до 14:30 часа.

"Днес се потвърдиха нещата, за които вчера ви предупредихме. Явно възможността да се сформира редовно правителство, което да реформира службите и да вкара България в Шенген, е главната причина за днешната атака. Наблюдаваме как днес сутринта има координация на проруските сили в България, включително "Възраждане" и БСП. Важен фактор, който чухме днес, е че шефът на ДАНС е осигурил охрана на депутат (Радостин Василев) снощи в 22:00. Само да припомня, че ДАНС не охранява отделни лица, а само стратегически обекти. Стана ли Радостин Василев за ДАНС стратегически обект", попита Кирил Петков.

Жесток удар срещу Конституцията и институциите, установи Нинова

Жесток удар срещу Конституцията и институциите, установи Нинова

Трябвало партиите в НС да се обединят за надпартийно правителство с общи приоритети

Съпредседателят на ПП отрече още и каквито и външни сили да са влияли върху избора на бъдещи шефове на служби, до какъвто извод може да се стигне от изтеклите записи. "Всеки кандидат, който ще предложим, трябва да има чисто минало, да не е бил част от престъпна група в България или Европа, както и да не е бил агент на вражеска държава или на Държавна сигурност. Не сме съгласували с никое посолство предложенията. Но в края на процеса ще информираме партньорските служби като част от задълженията ни в ЕС и НАТО."

"Възраждане" дава Петков и Василев на Гешев за държавна измяна

"Възраждане" дава Петков и Василев на Гешев за държавна измяна

Според тях обвинения трябвало да бъдат повдигнати и срещу лица от ГЕРБ за цялостно творчество

Петков попита още - знае ли президентът Радев за среднощната комуникация между Василев и шефа на ДАНС? "Възможно ли е и в тази среднощна комуникация някой да е спрял пускането на всички записи, които бяха подготвени?"

И отново в полето на президента - ПП питат защо Радев бави връчването на втория проучвателен мандат за съставяне на правителство и това има ли нещо общо с пресконференцията на Радостин Василев.

Съпредседателят на ПП потвърди фактически думите на Радостин Василев, че при първоначалното гласуване на Националния съвет на ПП повечето гласове са били против коалиция с ГЕРБ. "На първото гласуване имахме резултат 24 "против", 21 "за" и 6 или 7 въздържали се. Моята реакция в 4 часа сутринта беше, че това е толкова важно решение за България, за партията, че никой няма право да гласува "въздържал се". (...) И крайният резултат 27 на 22."

ЕК: Напълно невъзможно е да коментираме запис с неизвестен произход

ЕК: Напълно невъзможно е да коментираме запис с неизвестен произход

Изискванията за приемане в Еврозоната и Шенген се прилагат много прецизно

Имало е и още записи, с които разполагал Радостин Василев, изрази увереност на въпрос на News.bg Петков - "Получих информация, имаме информация и за стаята в НС, и от централата на партията, в различни дни събирани."

ПП остават категорични в желанието си да се изпълни идеята за кабинет с ротация на премиерите с втория мандат, както и да се проведе дълбочинна реформа в службите. "Това е единствената формула, защото не сме коалиция, нямаме си доверие. И за да не сме коалиция, трябва да минаваме през тази сложна система на ротация."

Петков призова още - всеки да изгледа пълния запис на заседанието на ПП, защото там се виждало с каква "огромна отговорност" се отнасят от партията към съставянето на редовно правителство, което да осъществи важните реформи. Самият той обаче не бил изслушал все още целия запис, в ПП не правели записи, затова и не се ангажира категорично дали извадените от Радостин Василев цитати са били манипулирани.