Новият външен дълг е заложен в бюджета за 2023 г., гласуван от Народното събрание. Това заяви премиерът Николай Денков, цитиран от БНР. Той присъства на форума "Среща на бизнеса с правителството".

Той поясни, че тези средства са свързани със замяна на предишен заем, взет преди 10 години, а част от тях ще се използват за финансиране на дефицита, който ще бъде под 3%. По думите му външният дълг на България спрямо брутния вътрешен продукт продължава да спада - от 24% на 22%.

Премиерът бе категоричен, че няма пряка опасност за страната от конфликта в Близкия изток. Според него се справяме добре със задачата да защитаване външната граница на Европейския съюз. Трябва да сме готови за по-тежко развитие на бежанската вълна, но не очакваме непосредствена такава, отбеляза той. Към момента не се налага пореден полет на правителствения самолет за евакуация на български граждани от Израел, добави министър-председателят.

Кабинетът има програма за управление за следващата година и половина, увери премиерът.

Министър-председателят акцентира върху реформите, с които се е заело правителството. Като основни цели той посочи влизането на България в еврозоната, Шенген и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

По думите му страната ни трябва да увеличи доверието в международен план. Денков поясни, че за това е нужна политическа стабилност.

Премиерът не спести и критики към президентската институция. Според него президента не желае да участва в диалога между институциите и да взема решения, които да бъдат припознати от мнозинството българи и да останат устойчиви във времето.

Това е разочароващо и предвид ситуацията, която се развива около нас. Това би могло да бъде и доста вредно и затова моят призив към всички институции е да търсим диалога, да търсим начина, по който да обсъждаме, за да можем да вземаме най-правилните решения, каза още Денков.

Денков иска България да е нормална европейска държава

Денков иска България да е нормална европейска държава

Премиерът се срещна с представители на мониторинговата група на LIBE