Вторият военен пакет за Украйна вече е в подготовка. Това заяви премиерът Николай Денков от Вилнюс, където се провежда срещата на върха на НАТО, съобщава Нова телевизия.

Той уточни, че по съдържание и обем той е подобен на първия.

Специално искам да подчертая, че усещам известно лицемерие и обвинения защо изпращаме такъв пакет, посочи министър-председателят.

Той бе категоричен, че е важно помощта да стигне навреме. Тя била съобразена с нуждите на Украйна.

"Принципът е следният - те дават списък с това, което ги интересува. Ние гледаме какво е необходимо за нашата армия. Оставащото можем да изпратим", поясни Денков.

Тагарев: България ще увеличи подкрепата си за Украйна с мунициите, от които има нужда

Тагарев: България ще увеличи подкрепата си за Украйна с мунициите, от които има нужда

Военният министър обаче не се ангажира с конкретни срокове

Относно гласуваната от Европейския съвет пета резолюция с призив за присъединяването на България и Румъния към Шенген до края на годината премиерът посочи, че още след Европейския съвет е казал, че трябва да си свършим работата.

"По доклада имаме промени в антикорупционния закон, които предстоят и са внесени в парламента. Ако те бъдат завършени до края на тази сесия или най-късно през септември, това е много силен знак, който можем да използваме, специално за Нидерландия. С Австрия трябва работим по убеждаването, че борбата с организираната престъпност по мигрантите и борбата по самата граница се водят по най-добрия възможен начин", заяви той.

Денков отбеляза, че по отношение на Украйна на срещата на върха са взети три важни решения. "Най-важното от тях било създаването на съвет Украйна - НАТО, който поставя украинския президент на масата, заедно с всички други държавни ръководители. При необходимост той може да свика съвет на НАТО. Освен това се премахва планът за подготовка на Украйна.

Третото решение - имаше решителна, доста сериозна помощ за страната, която беше заявена, посочи премиерът.

Тагарев: Няма да пращаме български военнослужещи в Украйна

Тагарев: Няма да пращаме български военнослужещи в Украйна

Интересът на Русия е да се задълбочава разделението на обществото у нас

Премиерът определи като полезна и дискусията с държавните ръководители на Австралия, Нова Зеландия, Япония и Република Корея. Той подчерта, че Китай не се разглежда като противник.

От своя страна, министърът на отбраната Тодор Тагарев обясни, че се предвижда националната бойна група на територията на България да може да бъде усилвана до ниво бригада, но не веднага. Целта е да бъде изградена логистичната инфраструктура и всичко необходимо за поддръжка в страната, да е ясно кои поделения и части от съюзниците ни ще идват на наша територия, да се провеждат регулярно учения, да се отиграват работата на щаба и взаимодействието с други подразделения. По този начин, когато се наложи, нашата бойна група ще може да бъде усилена до състав на бригада.

Тагарев посочи, че равнището на ситуационна осведоменост трябва да бъде повишено. Така "при наличие на заплаха ще научаваме за нея достатъчно време преди това, да започнем процеса на доокомплектоване на съответните поделения, които са предвидени за територия на страната ни".

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов пък посочи, че мерките по отношение на възпирането и отбраната в Черно море се изпълняват още от срещата на върха на НАТО във Варшава, когато е създаден пакетът за засилено предно присъствие и адаптирано присъствие в Черноморския регион.