Промените в Дъблинския регламент ще помогнат на България да не бъде застрашена и да не бъде "наводнена" от бежанци. Това заяви премиерът акад. Николай Денков по време на блиц контрола в Партийния дом. Днес депутатите изслушват Денков и вицепремиера Мария Габриел след като вчера бе отказано на БСП да се проведе извънредно изслушване по темата Шенген.

Денков бе категоричен, че не е обсъждано България да приеме допълнителни мигранти. Дъблинското споразумение е такова, каквото бе през 2013 г. Нищо няма да се промени с това, което е подписано с Австрия и Румъния за приемането на страната ни в Шенген, каза премиерът.

Премиерът изрази разочарование от миш-маша от теми, които повдигнаха от парламентарната група на "Възраждане", което според него има за цел да се плашат хората.

Целта на правителството е България да влезе в Еврозоната от 1 януари 2025 г., посочи още Денков. Нека да не се внушават неверни твърдения, призова той формацията на Костадин Костадинов.

Запитан от парламентарната група на "Има такъв народ" за забавените средства по Плана за възстановяване и устойчивост, Денков заяви, че 90% от реформите, които били обещани, за да може да се поиска второто плащане, вече са изпълнени. Уточнено е с Европейската комисия какво точно да бъде намалено от финансирането и това отнело време. Оказало се, че през юни месец миналата година нямало напредък по преговорите, свързани с промяната в енергийната система, напомни премиерът.

Денков е готов да се обзаложи с опозицията, че второто плащане по Плана за възстановяване ще се случи още през пролетта.

Той запита още опозиционните партии дали ще излязат да му се извинят за критиките и обидите, които изсипали по негов адрес за средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. България не е спирала да преговаря с ЕК нито за ден, непрекъснато сме в преговори, за да осигурим всички средства, подчерта Денков.

"Ако се случи всичко така, както казвате по Плана за възстановяване и устойчивост и загубим средствата, ще ви почерпя една бира", пошегува се с опозицията премиерът.

Относно политиката на правителството по пътната безопасност и кръвните тестове и пробите за бързата справедливост при катастрофи, Денков коментира, че това е един от проблемите, което заварило редовното правителство. Той уточни, че е въведена правилна система, за да се използват полеви тестове, за да се види дали няма потенциален проблем, но се оказало, че липсва апаратура, организация и имало забавени проби с 6 и 12 месеца.

Проблемите се изострили и при промяната в Наказателния кодекс. Оказало се, че могат да се направят три неща: да се подобри организацията в съществуващите центрове за взимане на кръвни пробив във ВМА, отпуснаха се средства, за да не бъдат губещи лабораториите, които правят самите тестове и нови обществени поръчки.

На въпрос за енергийния баланс на страната от 1 януари 2024 г. и внасянето на електроенергия от Северна Македония, Денков посочи, че тече технологично състезание как да бъде произвеждана по-евтина електроенергия и да бъде създаден микс, който да даде възможност на регионите и държавите да произвеждат евтин ток, който да конкурентен на пазара на електроенергия. Много е важно България да продължи така, както е започнала и в ускорени темпове да изгради микса си от ВЕИ-та, хидроенергия и ядрена енергетика, настоя премиерът.

Денков и Габриел ни поздравяват за влизането във "въздушния" Шенген

Денков и Габриел ни поздравяват за влизането във "въздушния" Шенген

Те са убедени, че скоро ще бъде премахнат контрола и по сухопътните граници

Той е сигурен, че страната ни отново ще бъде нетен износител на ток през 2024 г. Денков увери още, че е свършена добра работа с миньорите и енергетиците за териториалните планове, касаещи въглищните централи. Бъдете сигурни, че това, което можеше да се свърши, без да има нарушаване на европейските регламенти, вече е направено. Ако има проблем в мините и в държавния ТЕЦ, това е защото много хора лъгаха енергетиците и миньорите, както е продължавано досега, подчерта премиерът.

Министър-председателят беше атакуван от лидера на БСП Корнелия Нинова по отношение на казуса със смяната на ръководството на Комисията за защита на потребителите (КЗП). "Затруднението, в което се намираме, се дължи на начина, по който се е направила смяната на Комисията за защита на потребителите по време на служебния кабинет и това се оспорва в съда", изтъкна той. Според Денков към момента КЗП не може да изпълнява задълженията си и затова се търси решение, което да позволи тя да работи и да не не се влиза в конфликт със съдебни дела.