Министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов свали доверие и поиска оставките на ръководството на Комисията за защита на потребителите, назначено през септември 2022 г.

Решението е на база нарастващия брой сигнали срещу дейността на КЗП. От началото на годината тези сигнали са се увеличили с над 60% в сравнение с 2022 г. и 2021 г. Богданов е провел среща с членовете на Комисията, за да ги уведоми за решението си.

Със заповед на министъра Инспекторатът на МИИ е извършил и извънпланова проверка в Комисията за защита на потребителите. Тя е инициирана заради конкретни сигнали от служители на КЗП, свързани с конфликт на интереси, неправомерни уволнения, заплахи за наказания и уволнения в администрацията, неспазване на съдебни разпореждания, съмнителни отмени на издадени актове и други.

Значителна част от сигналите се потвърждават от извършените проверки и засягат проблеми, породени от неспазване на законоустановените срокове, чести кадрови промени и нерегламентирана намеса.

Шефът на КЗП на прицел заради виенско колело от уволнения

Шефът на КЗП на прицел заради виенско колело от уволнения

От 180 служители на Комисията за защита на потребителите близо 60 души са уволнени

За констатациите на Инспектората са сезирани Агенцията за държавен финансов контрол, КПКОНПИ и Софийската градска прокуратура.

Същевременно до МИИ са постъпили и множество оплаквания за нерегламентирана намеса и целенасочена кампания срещу търговци от страна на КЗП, включително и публично известни журналистически разследвания.

Всичко това компрометира доверието в КЗП като орган и налага действия за обезпечаване на ефективното й функциониране, коментира Богданов.

По думите му Комисията трябва да работи с грижа за потребителите и да се превърне отново в работещ орган, на който гражданите и бизнесът вярват.

На този етап оставката си е депозирал в деловодството на Министерството единият от тримата членове на Комисията - Константин Арабаджиев.

Министърът на икономиката и индустрията е предложил на Министерския съвет промени в КЗП. Предстои съгласуване с премиера и вицепремиера на детайлите по процедурата.

Председателят на КЗП на отстрел с възпитателна цел

Председателят на КЗП на отстрел с възпитателна цел

След като КЗП не изпрати представител в подкомисията за защита на потребителите в НС