Депутатите от подкомисията за наблюдение на дейността в областта на защитата на потребителите и ограничаването на монополите скастриха председателя на КЗП Стоил Алипиев, който не се яви на предходното заседание.

Председателката на подкомисията Десислава Трифонова поиска обяснение, което обаче се стори недостатъчно на социалиста Румен Гечев. "Къде се намирате? Кой сте вие?", попита го той. Ако не сте бил в "Пирогов", нямате оправдание да не дойдете, отсече червеният депутат. Лъскайте си обувките и се гответе, посъветва го той, намеквайки, че Алипиев ще се прости с поста си.

Иначе Комисията за защита на потребителите е извършила над 26 000 инспекции, издадени са 1437 наказателни постановления, като над 3000 са констатираните нарушения. КЗП е на път да се срути, смята Константин Арабаджиев, член на КЗП. Изгубихме изключително качествени специалисти, сподели той, като директно критикува Алипиев за кадровата му политика. Арабаджиев се извини на своя бивш преподавател Румен Гечев, че не е бил уведомен, че трябва да се яви на предходното заседание.

Оказва се, че държавната кампания "Достъпно за вас" може да нанесе стотици хиляди левове щети на КЗП и на бюджета на държавата. Комисията наемала външни кантори, които да пишат наказателни постановления. Кой ги наема, как ги наема, не мога да ви кажа, сподели Арабаджиев.

Недостатъчно се работело по т.нар. бързи кредити. Само 25% от фирмите били проверени. Ангел Джалев потвърди казаното и сподели, че не усещал колективния дух на работа в КЗП. А дали данните на председателя са точни, той не може да каже, защото ги получил преди 15 минути.

От 180 служители на КЗП близо 60 души са уволнени, стана ясно от доклад по време на заседанието. Направо виенско колело, не издържа Румен Гечев. Едно и също лице в КЗП е назначено за директор на 5 дирекции. Служители ходели в командировки, които нямали нищо общо с работата на Комисията.

Арабаджиев и Джалев обясниха, че не знаели за тези данни. Стоил Алипиев обясни, че Комисията заседава с часове поне веднъж седмично. Румен Гечев захапа и членовете на КЗП защо са мълчали за нередностите. Арабаджиев каза, че никога не са били удостоявани с внимание с тях да се обсъждат кадрови промени. И предишният министър и настоящият знаели за случващото се в КЗП, според него.

За уволненията Алипиев каза, че е пенсионирал хора. Един регионален директор е уволнен заради невъзможност да си свърши работата си. Много хора напуснали. Нивото на заплащането е обидно ниско, това е един от факторите, каза шефът на КЗП.

388 инспекции на небанкови институции е извършила комисията, по думите му и са издадени 88 акта. Но призна, че има непроверени институции - около 70% от всички. А по въпроса за частните кантори, според него, законът го позволявало. 1000 лева е максимумът на заплащането на нает адвокат от кантора. Длъжностно лице от КЗП се съгласява или отхвърля становището на адвокатите. Главният директор на дирекцията определя кои фирми за бързи кредити да се проверяват, стана ясно от обяснението на Алипиев.

Председателят на КЗП на отстрел с възпитателна цел

Председателят на КЗП на отстрел с възпитателна цел

След като КЗП не изпрати представител в подкомисията за защита на потребителите в НС