Провеждането на предизборни партийни събития на закрито влиза в противоречие с противоепидемичните мерки. Такава позиция изрази пред Bulgaria ON AIR депутатът от ВМРО Борис Вангелов.

Па-рано ДПС предложи да бъдат разрешени такива събрания в рамките на предизборната кампания, а депутатите от ГЕРБ в правната комисия го приеха.

"Струва ми се странно, защото елементарното, което всички, които не сме медици, научихме, е, че вирусът се предава по въздушно-капков път и че има голямо значение разстоянието, носенето на маска. А основната борба за прекъсване на пандемията е да спазваме тези мерки. Ако ги спазваме, няма да се налага затваряне на нищо, защото тогава няма как да се прехвърля от човек на човек." - коментира Вангелов в предаването "Денят ON AIR".

На предизборна сбирка като на концерт или на театър

На предизборна сбирка като на концерт или на театър

Предложението бе гласувано от правна комисия, заедно с правилата за гласуване на карантинираните

По думите му, предизборните срещи в малките градове и села се правят в читалища, където няма вентилация, а прозорците не могат да се отворят, защото е зима.

"Участвал съм в много кампании, не виждам как биха могли да се спазят противоепидемичните мерки. Изненадан съм от решението. Още утре ще питам колегите какво мислят по този въпрос и какво ще бъде нашето становище. Но смятам, че това не може да се допуска." - допълни депутатът.

Той припомни думи на специалистите, които твърдят, че при новия щам важат същите мерки - носене на маски, дистанция, както и лична хигиена.

"Това, ако го спазваме всички, няма да има епидемия. Тя ще бъде задушена от тези елементарни мерки. Виждам и хора в градския транспорт, че не си покриват носа. А когато той не е закрит - от нищо не се предпазваш." - категоричен е Борис Вангелов.

Той коментира и забавените пари на бизнеса, като подчерта, че Деница Сачева е един от най-добрите министри в момента.

"Парите не са пощенска картичка - днес ги пускаш, а утре пристигат. Това са огромни средства, които трябва да бъдат разхвърляни на хиляди фирми. Всички ще си получат парите, никой бизнес няма да умре. Безработицата е изключително овладяна. В много заведения не се спазват мерките, но не навсякъде. На някои места те са перфектни, има дистанция." - добави народният представител.