Гражданите, поставени под карантина или изолация, ще гласуват с подвижни избирателни кутии на изборите на 4 април. Това прие Комисията по правни въпроси в парламента на второ гласуване на законопроекта за допълнение на Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, внесен от Даниела Дариткова и група народни представители.

С промените се приемат правила за провеждане на изборите по време на пандемията от коронавирус. Предвижда се и възможност за създаване на отделни избирателни секции, както и на специални такива за хората, които се лекуват в болница.

Депутатите изпратиха ЦИК на консултации с щаба за избори по време на пандемия

Депутатите изпратиха ЦИК на консултации с щаба за избори по време на пандемия

Депутатите приеха изборните правила за карантинираните

Според проекта ЦИК трябва да определи условията и реда за гласуване с подвижна избирателна кутия или в отделна избирателна секция, включително как се образуват секции и как се подават заявления. Това може да стане по електронен начин през интернет страницата на ЦИК или съответната община, или на безплатен телефонен номер. Предлага се членовете на избирателните комисии в тези специални секции да са не по-малко от трима и те да се назначават при спазване изискванията на Изборния кодекс.

Според депутата от БСП Крум Зарков обаче в този законопроект има "колизии". "18 дни преди изборите да се направи СИК, вие няма да знаете колко хора ще са карантинирани или не - 14 дни е карантината и тя ще се случи след това. Тази колизия е непреодолима. Промени във връзка със специфичната обстановка са преодолими, с добро желание и политическа воля могат да бъдат уредени, но не сме свидетели на това", коментира той.

От името на вносителите отговори Красимир Ципов от ГЕРБ, че остава дебата за парламентарна зала. Според Филип Попов от БСП "няма да могат да гласуват, включително и хората под карантина, болни от шарка, а да се подава заявление от карантинирани не по-късно от 3 дни преди изборния ден, за да може да гласува с подвижна избирателна кутия, ако той се зарази и бъде карантиниран два дни преди изборите, се лишават граждани два дни преди изборите". "Това ще лиши хиляди български граждани от правото на глас, което поставя под съмнение изборния процес", категоричен е той.

ЦИК настоя властта да си поеме отговорността за безопасни избори

ЦИК настоя властта да си поеме отговорността за безопасни избори

Според левите управляващите пак прехвърлят отговорността

По време на обсъжданията думата взе депутатът от ДПС Йордан Цонев, който поиска да се позволят изборни мероприятия на закрито на партиите. Той даде пример, че на 14 януари бил на концерт в зала 1 на НДК с над 2000 души, които стояли през един стол. "Не виждам противоепидемична разлика между това в една зала да има сто човека на театър или 100 човека на събрание", каза той. "Хората трябва да правят информиран избор, това е важно за българската държава и демокрация, ако е разрешено за културни мероприятия, трябва да е разрешено и за мероприятие, свързано с изборите при спазване на мерките", добави Цонев.

Красимир Ципов прие предложението и го предложи за гласуване. "Има логика да е по начина, по който се провеждат концерти, защото в крайна сметка са сходни като мероприятия в дадена зала и виждаме разрешение от страна на здравните органи. Не може да се разграничават мероприятия от концерти", каза той.

Депутатите от правна комисия гласуваха още промяна след проверка в съответната здравна инспекция, общинската администрация да може да получи информация за броя на лицата под карантина, които имат право да гласуват с подвижна кутия.

АБВ предлага свой медицински протокол за изборите

АБВ предлага свой медицински протокол за изборите

Според Румен Петков в здравното министерство цари неграмотност

Сред промените на закона са още: На ЦИК се възлага не по-късно от 50 дни преди изборния ден да приеме правила за организацията и реда на изборите, "с които да се гарантират животът и здравето на избирателите, членовете на избирателните комисии и другите участници в изборния процес". А заедно с Министерския съвет комисията трябва да осигури и "всички необходими средства за защита".

Възлага се на ЦИК да проведе разяснителна кампания за гласуването по време на извънредна епидемична обстановка. При произвеждането на избори през 2021 г. по време на извънредна епидемична обстановка избирателите ще удостоверяват самоличността си пред секционните комисии с документи за самоличност, независимо от изтичането на валидността им. Това правило ще важи както за гласуващите в страната, така и за тези в чужбина.

Димитър Стоянов: ГЕРБ да обяснят на българите в чужбина как ще гласуват

Димитър Стоянов: ГЕРБ да обяснят на българите в чужбина как ще гласуват

Отсрочката от седмица за изборите е посочена от Караянчева като нужното им време

Припомняме, че според председателя на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова проблемът на изборите предимно би бил епидемичната обстановка. В тази връзка председателят на ЦИК Александър Андреев заяви, че от ЦИК са готови за изборите, но чакат здравния протокол. Здравните власти от своя страна обещаха такъв протокол в деня, когато стане ясна точната дата на изборите - президентът ги насрочи за 4 април, давайки една седмица отсрочка от първоначално обявения срок, първата възможна дата, 28 март. И до този момент не е ясно дали обаче такъв протокол е предоставен.