Депутатите поискаха министъра на отбраната проф. Тодор Тагарев в пленарната зала на Партийния дом. Причината - проект на решение за предоставяне на допълнителна военна помощ на Украйна. Вносители са Бойко Борисов, Христо Иванов, Делян Пеевски, Ивайло Мирчев, Кирил Петков и Христо Гаджев.

Помощта предвижда България да даде ракети С-300 на Украйна, но само дефектни.

Първата процедура направи депутатът от "Възраждане" Цончо Ганев с аргумент военният министър да присъства на срамното за България решение, което мнозинството в парламента ще вземе.

БСП рециклираха въпроса за зенитно-ракетните комплекси С-300

БСП рециклираха въпроса за зенитно-ракетните комплекси С-300

Тодор Тагарев отмята още едно искане за оставка

След това и председателят на парламентарната група на "БСП за България" Георги Свиленски призова председателят на 49-то Народно събрание Росен Желязков да уведоми военния министър, че депутатите искат той да присъства по време на дебатите и гласуването на проекта за решение за оказване на допълнителна военна помощ на Украйна. Той поиска и половин час почивка, за да може министърът да дойде в Партийния дом.

Желязков обясни както на Ганев, така и на Свиленски, че вносител не е Министерският съвет или конкретно Тагарев, така че неговото идване в Партийния дом може да бъде само пожелателно, но не и задължително. Така шефът на парламента даде само 15 минути, в които депутатите да изчакат военния министър.

Даваме ракети С-300 на Украйна, но само дефектни

Даваме ракети С-300 на Украйна, но само дефектни

Комисията по отбрана прие предоставянето на допълнителната военна помощ за Киев

След почивката обаче се оказа, че военният министър Тагарев е уведомен, но е на заседание на Министерски съвет.

След това парламентарната група на "Възраждане" направи ново процедурно предложение с искане за още половин час почивка и в залата на Партийния дом да присъстват командващият системата на Противовъздушната отбрана и командващият Военновъздушните сили на България.

Шефът на парламента Росен Желязков даде отново 20 минути почивка, като уточни, че заседанието на Народното събрание ще се удължи в зависимост от това колко процедурни предложения и колко почивки са направени, като това ще възпрепятства и работата на парламентарните комисии.

Така след малко повече от час народните представители не могат да започнат работа по същество.

След втората поред почивка след процедура, последва и трета - този път от парламентарната група на "Има такъв народ". Павела Митова настоя за 30 минути почивка, за да може отново военният министър Тодор Тагарев да преосмисли позицията си и да дойде в Партийния дом. Росен Желязков отново обясни, че Тагарев е на Министерски съвет, но даде само 15 минути почивка.