От 1 януари 2019 г. всички стари автомобили ще плащат по-висок данък с 30%, а новите автомобили с "Евро 6" ще плащат по-нисък данък.

Това обяви пред медии шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова, след участието си в комисията по бюджет и финанси, която се състоя в Народното събрание.

Законотворците приеха промените предложения в законопроекта на ЗКПО с 13 за, 6 против и 0 въздържали се. Промените ще влязат в сила от 1 януари 2019 г.

По думите й обаче това, което касае най-много хората, са промени в Закона за местните данъци и такси, както и концепцията за облагане на автомобилите. Досега автомобилите се облагаха на имуществена база, която се формираше от мощността на автомобила и неговите години. Отсега нататък автомобилите ще се облагат на екологичен компонент, който ще дава представа затова колко автомобилът замърсява въздуха и колко не, обобщи Менда Стоянова.

Така ще има намаление на данъка за автомобили с "Евро 6". Конкретният размер на ставката ще се определи от конкретния общински съвет. От там би могло да се изчисли процентът на завишението. Увеличението нямало да надхвърли 30%, увери Менда Стоянова.

На въпрос какви ще бъдат промените в данъка за имотите, Стоянова отбеляза, че много хора декларират по 2-3 жилища от различни общини и ползват облекчението за основно жилище, което е от 50%. С изменението в закона се дава основно право на общините да оглавят мерки всички, които са се опитвали да избягват досега правилното облагане на жилищата.

Тя отправи забележка към МФ, че нямало финансов разчет за това как ще се отразят промените върху бюджета на общините. Философията на Закона за местните данъци и такси е, че държавата и народните представилите да определят само данъчната основа, както и един диапазон на данъчни ставки.

"Няма как да гледаме на боб и какъв ще бъде ефектът", посочи Стоянова.

Такава критика отправи и социалистът Румен Гечев в рамките на обсъжданията в комисия. Той запита какви са точните ефекти върху бюджета от предложените изменения в проектозакона. БСП обявиха, че не подкрепят промените.

Социалистът Румен Гечев запита какви са точните ефекти върху бюджета от предложените изменения в проектозакона. БСП обявиха, че не подкрепят промените.

От Сдружението на общините, АИКБ, БСК, БТПП и КНСБ подкрепят промените в Закона за местните данъци и такси.

Синдикалистът Любен Томев подкрепи въвеждането на облагаем компонент върху данъка за превозните средства. По думите му 67% от всички автомобили са на възраст над 15 г., а над 20 годишните автомобили в страната са - 38%.

"Това е плавна и премерена стъпка в правилната посока, въпреки негативния резултат, който ще имат промени върху нискодоходните групи в България", стана ясно от думите на Томев. Той се обяви, че подкрепя и промените в Закона за местните данъци и такси, както и премахването на служебни бележки за облагаемия доход на физическите лица.