Законът за БНБ мина на първо четене в пленарна зала.

"За" бяха 130 народи представетели от ГЕРБ, ПП-ДБ, ДПС. Против се обявиха от "Възраждане", БСП и 1 от "Има такъв народ". "Въздържал се" бяха двама депутати от БСП и седем от ИТН.

Припомняме, вчера депутатите подхванаха закона, но го отложиха за днес. Със законопроекта се цели обезпечаването на правната интеграция на Българската народна банка в Евросистемата при въвеждане на еврото като парична единица на страната ни. Предвижда се новият закон за БНБ да влезе в сила от деня, посочен в Решение на Съвета на Европейския съюз за приемането на еврото от България.

По време на вчерашните разисквания в парламента управителят на БНБ Димитър Радев обясни, че "ако законопроектът не се приеме, това означава, че БНБ не отговаря на изискванията за правна конвергенция с Евросистемата, което от своя страна автоматично блокира процеса на присъединяването на България към еврозоната".

Около 960 млн. от резервите на БНБ ще бъдат предоставени на ЕЦБ, но в това няма нищо притеснително, допълни Радев.

В началото на дебата от БСП поискаха разглеждането на законопроекта за БНБ да се отложи, докато не бъде представен анализ за ефектите от въвеждането на еврото, но предложението беше отхвърлено от пленарната зала.

Георги Ганев от ПП-ДБ посочи, че цитираният работен документ е от 2022 г., не е доклад и не е пълен.

Йордан Тодоров от "Възраждане" пък сметна за ненужно разглеждането на този законопроект в момента, защото се чака решение на Конституционния съд за провеждане на референдум за запазване на българския лев.

На свой ред Тошко Йорданов, ИТН, отбеляза, че има сериозни съмнения за конфликт на интереси на подуправителя на БНБ Андрей Гюров и изпратена записка до Комисията за противодействие на корупцията.