Парламентарната група на ГЕРБ/СДС припознава промените, които вицепремиерът и служебен вътрешен министър Иван Демерджиев предлага в Наказателния кодекс, в Закона за движение по пътищата и в областта на домашното насилие. Това стана ясно в становището на първата политическа сила в 49-то Народно събрание, направено от депутата Радомир Чолаков. Думите му идват като становище във връзка с отговорите, които даде Демерджиев по време на участието си в две парламентарни комисии - Комисията по вътрешна сигурност и Комисията по правни въпроси.

МВР иска да криминализира отказа на тест и минаването на червено

МВР иска да криминализира отказа на тест и минаването на червено

Нови законодателни промени срещу катастрофите

Маноил Манев от своя страна разкритикува, че досега МВР не е внасяло законопроекти в парламента, а контролът на ведомството бил незадоволителен.

Атанас Aтанасов от коалицията ПП/ДБ определи изслушването на вътрешния министър Иван Демерджиев като полезно и навременно. Проблемите по пътищата са комплексни, оцени Атанасов и добави, че депутатите трябва да намерят сечението в законодателството, което да даде възможност за противодействие на травматичната тема с катастрофите и войната по пътищата.

Атанасов приема да има по-голям контрол върху младите водачи, но се налага репресията на държавата да се усили. Безнаказаността стимулира сегашното поведение на пътя, изтъкна депутатът. Администрацията на държавата не се справя с това да събира глобите и не знам дали не трябва да посегнем към наказателната репресия, двоуми се Атанас Атанасов. "Като знае, че за 3 месеца ще влезе в затвора, по друг начин ще се държи на пътя", очаква депутати от по-младите водачи.

За поредна вечер протест блокира столичния булевард "Сливница"

За поредна вечер протест блокира столичния булевард "Сливница"

Граждани призоваха за мерки срещу убийците на пътя

Той разкритикува още, че контролът на МВР е изключително слаб. "Изчезнаха полицаите, няма полиция, не може да подценяваме живия контрол", продължи с критиките си спрямо МВР Атанасов. Той подкрепя предложението да бъде ограничено на младите водачи да използват да използват по-мощни автомобили с висок кубик на двигателя.

Атанасов настоя още за комплексни драконови мерки срещу разпространението на наркотици в страната, но въпросните мерки да започнат още от границата.

Надежда Йорданов пък забеляза искрица оптимизъм по темата за домашното насилие от днешното изслушване на Демерджиев в парламента.

Tретото поред партийно становище по темата за катастрофите и домашното насилие направиха от "Възраждане". Адвокат Петър Петров добави, че законодателната власт не може да учи изпълнителната власт на превантивни мерки срещу войната по пътищата. Той се надява на по-добро взаимодействие между МВР и Народното събрание относно разглежданите законопроекти за Наказателния кодекс.

Хамид Хамид от ДПС настоя за комплексен подход за разрешаване на проблемите с пътнотранспортния травматизъм. Без добра пътна инфраструктура, цялостна сигнализация и организация на пътищата, няма как да се постигнат целите. ДПС ще работят активно по всички законопроекти, касаещи темата, като формацията няма нищо против да се направи и работна група.

Според него с увеличаването на наказанията, нарушителите стават по-агресивни и им се надсмиват.

От БСП пък настояха за по-бързо становище по внесените законопроекти, свързани с промените в Наказателния кодекс и Законът за защита от домашното насилие. Председателят на парламентарната група на БСП Георги Свиленски добави, че от излъчването на правителството ще стане ясно до каква степен ще се приемат необходимите законопроекти. "Наша е работата да направим нов Закон за движение по пътищата, а не на служебното правителство, което трябва да се занимава с организирането на честни и спокойни избори", подчерта Свиленски.

Иначе самият Демерджиев е доволен от участието в двете си комисии, като определи съвместното им заседание като обективно и конструктивно. Той още веднъж обясни пред медиите какви промени предвижда да предложи МВР в областта на Наказателния кодекс и Законът за движение по пътищата, касаещи пътната безопасност: завишаване на санкциите, подобряване на уредбата, която касае връчването на актовете, фишовете и наказателните постановления. Демерджиев е доволен, че и Комисията по вътрешна сигурност, и Комисията по правни въпроса са се съгласили да направят работна група, която да обобщи предложените законопроекти, като в нея ще участват и представители на МВР. Работната група ще излезе с единни предложения.

Две комисии викат Демерджиев за домашното насилие и катастрофите

Две комисии викат Демерджиев за домашното насилие и катастрофите

Вътрешният министър трябва да даде и становище кои законови изменения са жизненоважни