Депутатите в спор имат ли право и до каква сума да задържат митничарите при пренасянето на пари през границите. Дебатът е част от второ гласуване на Законопроект за изменение и допълнение на Валутния закон. Вносител е Министерски съвет. Законопроектът е от групата закони, които Народното събрание трябва да приеме, тъй като е пряко свързан и с втория транш по Плана за възстановяване и устойчивост.

В контекста на дебатите председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" (ИТН) Тошко Йорданов не разбира ината на управляващата манастирска сглобка и свободата на финансовия министър Асен Василев да дописва и дооправя европейски регламенти. Той не знае как митничарите имат капацитета или съмнения, че някой гражданин изнася валута в разрешената стойност, която не се декларира. Това отваря вратички за нарушение на закона, огромна корупционна вълна и възможности за рекет, посочи Йорданов.

"Финансовият министър се изживява като финансов терорист, но ще има и обратна вълна след това, включително и в този закон. Интересно ми е как ще минете границата след това, защото няма да сте само на власт", обърна се Йорданов към мнозинството в Народното събрание.

Венеция Ангова от ПП-ДБ отговори на Йорданов. Тя смята, че ИТН използват законопроекта за една политическа заиграва, с която да атакуват изпълнителната власт и по-конкретно Министерство на финансите. Тя се чуди даже дали самите депутати от ИТН не се притесняват от Валутния закон и от проверките на митничарите.

Мартин Димитров от ПП-ДБ посочи, че целта на законопроекта е да се ограничи прането на пари и незаконното изнасяне на средства през страната. Той призова депутатите си да дадат допълнителни редакционни бележки, но в крайна сметка да подкрепят законопроекта на второ гласуване. "Не искате ли да има мерки срещу прането на пари и незаконно изнасяне на валута от страната", запита той колегите си народни представители.

Димитров подчерта, че ако някой митничар си позволи да злоупотреби със закона, ще има незабавни санкции.

Депутатите притеснени от контрола по пренасяне на пари през границите

Депутатите притеснени от контрола по пренасяне на пари през границите

Промени са част от първо гласуване на Законопроект за изменение и допълнение на Валутния закон.

От парламентарната група на "Възраждане" заявиха, че няма да подкрепят на второ гласуване законопроекта за изменение и допълнение на Валутния закон.

Според промените в законопроекта пренасянето на средства в размер 10 000 евро или повече, или тяхната равностойност в левове или друга валута за, или от трета страна подлежи на деклариране пред митничарите. При пренасяне на средства в размер 30 000 лева или повече, или тяхната равностойност в друга валута през границата на страната за трета страна митническите органи ще проверяват за наличие или липса на публични задължения.

Ако се открият задължения над 5 000 лева, митничарите няма да допускат пренасянето на парите, а ще задържат средствата с разписка и ще уведомяват НАП. При наложен запор връщане се изисква единствено при наличие на остатък от средствата.

При пренасянето на непридружени парични средства в размер 10 000 евро или повече или тяхната равностойност в левове или друга валута чрез пощенски пратки, куриерски пратки, като непридружен багаж или товар в контейнер митническите органи могат да изискват от изпращача или получателя декларация за оповестяване в срок до 30 дни.

Паричните средства се задържат от митническите органи до представяне на декларация, но за срок от не повече от 30 дни от задържането.