Депутатите започнаха със споровете за изпращането на военна и военно-техническа помощ за Украйна. В момента народните представители разглеждат второ гласуване на Законопроект за ратифициране на Споразумението между Министерството на отбраната на Република България и Министерството на отбраната на Украйна относно безвъзмездно предоставяне на въоръжение, техника и боеприпаси. Вносител е Министерски съвет.

В обсъждането депутатът от БСП Борислав Гуцанов видя нова цензура в Народното събрание, тъй като не било допуснато до обсъждане в дневния ред на законодателния орган за облекчаване на данъчните закони до 26-годишна възраст.

Георги Свиленски пък заяви, че депутатите веднъж дали празен чек и отсега нататък щели да правят каквото си искат. Срам ли ви е това, което правим, за да не се излъчва заседанието по БНТ и БНР - предложение, което не беше прието.

Кристиан Вигенин запита за какво точно ще бъде натиснато копчето. Едва 10% от народните представили знаят точно какво въоръжение ще изпратим на Украйна. Не ви ли е неудобно по този начин да се взимат решенията в парламента, недоумява Вигенин. По думите му не става въпрос за симпатиите към украинските граждани, които страдат от войната, но коя е причината списъците да бъдат засекретени. Защо другите страни дават гласност на това, което предоставят на Украйна, а ние го крием от себе си, запита депутатът.

Според Вигенин на база на това споразумение депутатите искат да лишат Народното събрание да няма думата какво ще бъде предоставено на Украйна.

Той призова депутатите първо да вземат решение, с което предложенията за това какво България да даде на Украйна, да бъдат публикувани, като цяло да се отхвърли ратификацията и споразумението да бъде върнато за предоговаряне.

И на второ четене в комисия - пращаме оръжия за Украйна

И на второ четене в комисия - пращаме оръжия за Украйна

ГЕРБ искат помощта от България за страната да бъде увеличена в бъдеще

Депутатът от ГЕРБ Радомир Чолаков запита дали БСП може да посочи друга държава в ЕС, в която списъците с оръжия да се публикуват и дебатите да се водят открито. Чолаков изтъкна, че чуждите разузнавания знаят България какво ще даде на Украйна, но има въпроси, които не се обсъждат публично. Такива въпроси се обсъждали на Консултативен съвет за национална сигурност (КСНС) и Чолаков лично не би искал да знае какво съдържат списъците.

Румен Гечев пък показа от телефона си линка, от който може да се види списъка с военна помощ, която България ще изпрати на Украйна.

Военният министър Димитър Стоянов уточни, че причината да бъдат класифицирани списъците за Украйна е една - цялостният анализ е в секретно деловодство. Не всички държави предоставят пълна информация каква военна помощ ще изпрати България на Украйна, добави той.

Делян Добрев от ГЕРБ заяви, че списъкът е таен, защото депутатите би трябвало да ги е срам колко малко дава България на Украйна. Това, което ще дадем на Украйна, е на стойност около 20 млн. лв., при положение, че нашият износ за трети страни е на стойност 5 млрд. лв.

Стоян Михалев от "Демократична България" каза, че смисълът да има такива секретни списъци нито са чуждото разузнаване, нито чуждите посолства, нито чуждите държави, а се ползва за вътрешнополитически цели. Не сме бедни и не сме малки, а ни е малко достойнството, подчерта Михалев.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов запита какво прави Украйна за българските граждани? В момента подкрепяме един режим, който може да използва един ден оръжията срещу българските граждани в Украйна, смята Костадинов, според когото Украйна е една "голяма фашистка държавичка".

БСП с телефони в ръце бойкотират закритото заседание на парламента за военната помощ за Украйна

БСП с телефони в ръце бойкотират закритото заседание на парламента за военната помощ за Украйна

Гуцанов плаши: Ще носите отговорност такава, каквато дори не може да предположите

След горещите спорове мина помощта за Украйна. Резултатът бе 166 гласа "за" на 48 "против". БСП поиска преди това отлагане на гласуването до разсекретяването на документи по ратификацията.

Георги Свиленски пък настоя гласуването да е поименно със ставане от място, за да се видело кой депутат как гласува. Но и това не бе прието от пленарна зала.

Борислав Гуцанов отново изрази притеснение, че страната ни ще бъде въвлечена във война.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова от парламентарната трибуна констатира, че явно в парламента има "коалиция на войната" и официално призова президента Румен Радев да наложи вето над договора като за това има законови, но и морални причини.