Депутатите подхванаха на първо четене два проекта за хазарта - на Валери Симеонов и на Даниела Дариткова.

Патриотите целят ограничаване на хазартната зависимост и подобряване на регулаторната рамка. Като следващ етап в борбата с хазартната зависимост се предлага хазартните игри в казина и игрални зали да могат да се организират само в хотели с категория пет звезди, в националните курортни комплекси и населени места съгласно приложение към закона ("Албена", "Златни пясъци", "Св. св. Константин и Елена", "Елените", "Слънчев бряг", "Дюни", "Международен младежки център - Приморско", "Пампорово", "Боровец", гр. Банско), както и на не повече от 20 км от шосейните, железопътните, морските и речните гранични контролно-пропускателни пунктове. Всички останали казина и игрални зали, извън посочените, ще продължат да действат до 2025 г. Предлага се и подобрена редакция на разпоредбите за таксите за хазартни дейности по разпоредбите от закона. Същите са разписани детайлно, като различните размери са обособени в отделни текстове.

Проектът на Даниела Дариткова предвижда промяна във формата и организацията на хазартния регулатор в Република България, а именно - Държавната комисия по хазарта да се преструктурира в Държавна агенция по хазарта.

Спортната комисия отхвърли закона Симеонов за казината

Спортната комисия отхвърли закона Симеонов за казината

Той иска игралните зали да са по границата и в петзвездни хотели

Новосъздадената Агенция ще е специализиран държавен орган към Министерския съвет, който ще изпълнява държавната политика в областта на хазарта и ще осъществява надзор върху хазартните и свързаните с тях дейности. С проекта се предлага да се замени съществуващата към момента частично фрагментарна правна уредба на регулаторния орган с по-подробна и ясна регламентация на неговите структура, функции и дейност.

Със законопроекта се коригират някои установени от практиката недостатъци и несъвършенства на правната уредба на хазартните дейности. Предлагат се мерки и процедура по защита на уязвими от хазартните дейности лица. Предвижда се възможност за доброволно самоограничаване от игра на хазарт от лица, които са преценили за себе си, че тази дейност им вреди.

Предлага се разширяване на обхвата на хазартните игри, които могат да бъдат организирани от Държавно предприятие "Български спортен тотализатор", като се предвижда на държавното предприятие да се предостави възможност да организира освен традиционна лотария, числови лотарийни игри, моментна лотария, залагания върху резултати от спортни състезания и надбягвания с коне и кучета, също така залагания върху случайни събития, залагания свързани с познаване на факти и игри онлайн в игрално казино.

С цел осъществяване на по-широк и по-масов контрол върху дейността на хазартните оператори проектът предвижда правомощия за осъществяване на контролна дейност по ЗХ да имат и контролните органи на Националната агенция за приходите, с оглед използването на значителния кадрови и експертен потенциал на НАП.

Проектът на Валери Симеонов не мина. Предложението на ГЕРБ очаквано бе прието. "За" бяха 99.

Припомняме, че след анонсираните от Валери Симеонов промени за хазарта и ограниченията за реклама на хазарт през 2018 г., от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) и няколко телевизии, членове на АБРО, както и Футболния съюз, се обявиха против.

Валери Симеонов получи принципната подкрепа на ГЕРБ в парламента. Десните партии извън парламента пък предложиха и свой вариант за промени в закона.

Миналата седмица спортната комисия отхвърли закона на Симеонов за казината.

Симеонов хуманно и елегантно ликвидира казината

Симеонов хуманно и елегантно ликвидира казината

Лидерът на НФСБ с амбиция залите да бъдат затворени до 2025 г.