Едва в средата на своя работен ден депутатите най-после се заеха да оправят кашата, която гласуваха вчера с добавките и актуализацията на пенсиите.

Точката влезе по обяд в пленарна зала, тъй като се изкачваха докладите от Министерство на финансите. Още вчера финансовият министър Асен Василев, който присъства в пленарна зала, предупреди депутатите за бъркотията, която създават, а тази сутрин и служебния социален министър Гълъб Донев определи случилото се с гласуванията като надцакване кой ще даде повече.

Депутатите се объркаха пак какво и как са гласували

Депутатите се объркаха пак какво и как са гласували

След прегласуване на предложение на ДПС

Предложението е част от вече гласуваните увеличения да бъдат отложени във времето - от октомври да бъдат въведени 120 лв. добавки към пенсиите на всички пенсионери и по-високо платено майчинство през втората година на детето, а преизчислението и увеличението на минималната пенсия да бъде оставено за следващата година. Предложението бе съобщено от председателя на бюджетната комисия Любомир Каримански (ИТН).

Вчера с гласуването на ГЕРБ, ДПС и БСП, които подкрепяха наред всички предложения, актуализираният бюджет на ДОО бе взривен. За 9 часа заседание депутатите успяха да гласуват невероятна комбинация от добавки и увеличения, с които от 1 октомври минималната пенсия ще надхвърли сегашното ниво на средната пенсия. Пари за такова увеличение няма дори и в настоящия бюджет, а само след два месеца предстои да се подготви бюджета и за 2022 г., за който никой на този етап не говори.

Още вчера от ДПС предложиха преизчислението да остане за 1 януари 2022 г. и така да се излезе от проблема откъде да се намерят пари за всичките увеличения. Тогава обаче пленарна зала не го прие. В самия текст за преизчисление на пенсиите е включено, че това ще стане от 1 октомври.

Скандал в НС за бюджета и каручката на пенсиите

Скандал в НС за бюджета и каручката на пенсиите

Тома Биков: Няма как да подкрепим, след като ни наричате мафиотска структура

Приети в този си вид предложенията правят бюджета неизпълним. В момента в приетия на второ четене закон има заложено и увеличение на пенсиите през преизчисление с по-висок коефициент за всяка година стаж (той се увеличава от 1.2 на 1.35), и добавки от 120 лв. за всички пенсионери до края на годината, и ударно увеличение на минималната пенсия от 300 на 370 лв., и увеличение на тавана от 1440 на 1500 лв. Отделно увеличение на майчинските за втората година. 

Днес депутатите трябва да оправят и противоречието в първия параграф на закона, където сега има три различни числа за приходите и трансферите.