Има данни за политически натиск над журналистите в БНР, но няма данни за това откъде е дошъл натискът. Такова е заключението на приетия доклад от работата на Временната анкетна комисия по случая "БНР", представен от председателя й Тома Биков.По думите му Комисията изслушала различните страни по казуса и част тях твърдели, че има политически натиск над журналистите в радиото, но без да има данни и факти за това откъде е дошъл натискът.

Биков дори попитал журналистката Силвия Великова дали от радиото имат обосновани предположения от кое място е дошъл натискът върху бившия генеранел директор на радиото Светослав Костов. Самите журналисти от радиото също нямали идея.

Затова в първия извод в доклада е написано, че има индикации и твърдения, че е осъществен политически натиск, но няма нито доказателства, нито посочване на мястото, откъдето е дошъл.

В БНР има не свобода, а свободия, скочи Йордан Цонев

В БНР има не свобода, а свободия, скочи Йордан Цонев

Изявената пристрастност в една обществена медия не трябвало да се толерира

Вторият извод от доклада е свързан със спирането на сигнала на радиото. Там също имало различни твърдения и "дума срещу дума". За сигнала на радиото обаче са намерени доказателства от разследващите и от прокуратурата и, както се каза и от бившия главен прокурор Сотир Цацаров, това е издадена заповед.

"Нашият общ политически извод, който го правим като народни представители, е, че генералният директор носи отговорност за работата на радиото - дали той е бил подведен, дали не е преценил правилно, това вече е въпрос на други действия", каза Тома Биков.

Неговото лично мнение е, че има още един проблем в радиото - дълбокото разделение между различните групи, които воюват помежду си, "не от вчера, а от доста време". Това било предпоставка за оказване на политически натиск.

"Воюващите групи, независимо от коя страна на барикадата са, също носят отговорност, ако има политическа намеса, защото в рамките на своя конфликт и на конфронтационни действия едни или други журналисти, или служители на радиото търсят подкрепа от различни политически фактори. Когато я намерят - тогава започва и политическата интервенция в радиото", посочи Биков.

Шефът на БНР обжалва в съда отстраняването си

Шефът на БНР обжалва в съда отстраняването си

Нищо не налагало уволнението му точно в този момент

Позитивното, според Тома Биков, е, че доста трудно се осъществява такава политическа интервенция в радиото, защото всички разбират. Затова и трудно можело да се говори, че радиото е под някакъв контрол.

Дори Биков смята, че радиото е безконтролно, като дори се стига до крайност: "Безконтролно не толкова по отношение на съдържанието, колкото по отношение на административната работа, входиране на документи със задна дата и изобщо една неорганизираност", категоричен беше Биков. Той се надява, че при новото ръководство на БНР ще бъде въведен ред.

Бившият шеф на БНР заподозря хибридна война от други медии

Бившият шеф на БНР заподозря хибридна война от други медии

Той отрече да е имало спиране на програма "Хоризонт"

Биков смята, че не законодателният въпрос е най-важният в момент на криза. Той не смята, че парламентът, прокуратурата и съдът могат да решат едни конфликти, които са вътре в самото радио. "Няма закон, който да забрани на едни или други хора да влизат в конфликт помежду си. За мен това е един от основните проблеми на радиото, защото няма закон, който да каже какво да се говори или какво да не се говори по радиото", каза депутатът.

В доклада на анкетната комисия не са дадени препоръки по отношение на работата на БНР, тъй като в момента така или иначе се изработва Закон за радиото и телевизията. Той тепърва предстои да бъде обсъден в рамките на Комисия по култура и медии.

Припомняме, че само преди месец Съветът за електронни медии (СЕМ) избра Андон Балтаков за нов генерален директор на БНР.

До избора на нов генерален директор на общественото радио се стигна, след като през октомври миналата година, СЕМ прекрати предсрочно мандата на Светослав Костов заради безпрецедентно спиране на радиото.  По-късно стана ясно и че КПКОМПИ е започала разследване срещу бившия генерален директор на БНР: по сигнал, че като такъв е предоставил за ползване на СЕМ лек автомобил, който се поддържа от бюджета на националното радио и по този начин си е осигурил подкрепа от членовете на СЕМ. 

За самото спиране на радиото от прокуратурата обвиниха техническо лице.