В БНР се изразявали различни мнения. Няма сериозен проблем с плурализма в националното радио. Това показва мониторинга над радиото, разгледан във временната анкетна комисията за БНР. Становището бе споделено и от председателя на комисията Тома Биков.

Йордан Цонев от ДПС не е съгласен с това. Не било тайна, че водещите не задавали безпристрастни въпроси. Изявената пристрастност в една обществена медия не трябва да се толерира, по мнението на депутата. На свой гръб Цонев усещал липсата на плурализъм. От всичко това обаче страдал слушателят. Той припомни, че страната ни е на 111-то място по свобода на словото. Такъв тип предавания и такъв тип журналистика заслужават и по-малко от 111-то място, критикува Цонев пристрастността в националното радио. Ако по този начин разбират свободата на словото, нека я упражняват, но аз ще се съпротивлявам, изтъкна депутатът.

Прокуратурата прави очни ставки заради тишината в БНР

Прокуратурата прави очни ставки заради тишината в БНР

По думите на Сотир Цацаров има 5 сюжетни линии, по които се работи

Тома Биков иска в БНР да бъдат представяни всички гледни точки. Самият той имал забележки към обективността на някои журналисти и предавания. На ДПС, по думите на Йордан Цонев, не им пречи липсата на обективност. Дразнили се от претенциите някои журналисти да се изказват като последна инстанция. Според него в обществената медия не била дадена просто свобода, а свободия.

Иван Ченчев от БСП иска да знае има ли натиск в БНР, както и кой е спрял сигнала на националното радио. Умишлено ли е или е технически гаф, попита червеният депутат. На следващото заседание на комисията ще бъдат изслушани журналисти от БНР.

Две глоби за 27 000 лв. от СЕМ за БНР

Две глоби за 27 000 лв. от СЕМ за БНР

Максимална е глобата за нарушението гарантиране правото на информация

Припомняме, че временната анкетна комисия бе създадена, когато сигналът на държавната медия бе спрян с обяснение за техническа профилактика, но след напрежение заради отстраняване от ефир на журналиста Силвия Великова. Скандалът доведе до отстраняването на шефа на БНР четири месеца, след като той бе избран на този пост от СЕМ. В момента тече нова процедура по избор на генерален директор на Българското национално радио.

Почти по същото време и другата обществена медия в България - БНТ - също остана без директор, след като Костадин Каменаров бе отстранен след постановена присъда за шофиране след употреба на алкохол. На негово място бе избран Емил Кошлуков.