Открит дебат пред сградата на Народното събрание в сряда, когато депутатите ще обсъждат на второ четене актуализацията на бюджета, организира Реформаторският блок.

Това обяви лидерът на ДСБ Радан Кънев, като потвърди, че позицията на неговата партия и останалите четири политически сили, част от Реформаторския блок, не е променена. Те настояват за вето от страна на президента при евентуално приемане на актуализацията.

Според Кънев нито един от аргументите на ДСБ, че този бюджет залага огромна кражба от джоба на данъкоплатеца, не е бил обсъден в пленарна зала. „Опозицията в лицето на ГЕРБ се плъзна по повърхността на дебата и не навлезе в неговите най-чувствителни точки", коментира Кънев и призова всеки, готов да защити актуализацията на бюджета, да излезе от пленарна зала за 20 минути и да се включи в дебатите срещу политиците и експертите на Реформаторския блок.

До този момент Кънев не е чул нито един смислен отговор на аргументите против актуализацията на бюджета и в тази връзка той се бои, че управляващото мнозинство няма да посмее да излезе на открит дебат в сряда. „Все пак разчитаме на сблъсък", посочи той.

ДСБ са се запознали обстойно с изказванията на своите колеги от БСП по време на пленума и събора на Бузлуджа и са убедени, че социалистите не са казали нищо съществено. По същество на събора са извадени „стари, мухлясали предизборни тези" на социалистическата партия, което показва, че БСП също гледа на ситуацията като на предизборна, посочи Борис Станимиров от ДСБ.

Новият пореден план „Орешарски" според тъмносините е представлявал b който в никакъв случай няма дълбочината на истинска програма за управление.

Относно бъдещето на Реформаторския блок Радан Кънев посочи, че вероятно до края на седмицата блокът ще обяви състава на своя съвет.
Що се отнася до „обичайния" въпрос за СДС и нивото на преговори с тях, Кънев отвърна, че скоро този въпрос ще получи своя отговор и добави, че още днес по всяка вероятност ще има разговор с лидера на СДС Божидар Лукарски.