Новоизбраният президент на Северна Македония Стево Пендаровски е приел поканата на българския държавен глава Румен Радев да посети страната ни, съобщава БГНЕС.

След като официално положи клетва пред парламента по-рано днес, Пендаровски е приел първо Радев в резиденцията си.

"Имахме много ползотворни разговори и с председателя на парламента, и с новия президент. Очаквам много! Диалогът с Пендаровски се получава. Северна Македония ни е най-близката държава". Така коментира българският държавен глава разговора с македонския си колега в президентската резиденция "Водно".

Той съобщи, че двамата са обсъдили теми от широк спектър, които касаят и европейската, и евроатлантическата перспектива на Македония и двустранните отношения.

Стево Пендаровски се закле като президент на Северна Македония

Стево Пендаровски се закле като президент на Северна Македония

Ще бъда фактор на стабилност, а не фактор на кризи, обеща той

Според него България трябва да има европейски подход към Северна Македония, което означава страната ни да съдейства за влизането на западната ни съседка в ЕС и НАТО. Той отбеляза, че от друга страна България трябва да прилага европейските принципи и критерии, когато отстоява своя национален интерес.

Споделих с председателя на парламента и пред президента Пендаровски, че очаквам друга динамика в работата на т.нар. Мултидисциплинарна експертна комисия, която изостава в своята работа, посочи Радев.

Ако продължаваме така, ще се окаже един ден, че Македония е формален член на ЕС, а ще са останали спорни въпроси, които могат да създават проблеми, което не е в духа на две държави членки на ЕС, коментира още той.

Държавният глава увери, че е получил разбиране по поставените от него въпроси от новия македонски президент. Според него е важно страната ни да прилага европейските механизми и да бъдем абсолютно предсказуеми и да знаем какво изискваме и накъде вървим.

Радев поздрави Пендаровски за победата му на изборите в Македония

Радев поздрави Пендаровски за победата му на изборите в Македония

Той изрази надежда скоро да се срещне с новия президент