Енергийната криза последните месеци е приоритет, големият въпрос за новото правителство е, че трябва да намери решения, които не са прилагани до този момент. Това заяви Мирослав Севлиевски, бивш енергиен министър, пред бТВ след като страната вече има ново правителството.

Бившият министър на земеделието Мехмед Дикме коментира, че очакванията на обществото са изключителни и големи, предстоят много тежки дни и месеци за страната - и заради коронавируса, и заради това, че икономическата ситуация не е толкова добра.

Кирил Петков е новият премиер на страната

Кирил Петков е новият премиер на страната

134 народни представители гласуваха "за"

Той смята, че този кабинет ще изкара 4 години мандат и ще има пълната подкрепа от депутатите на ДПС - "те бяха и срещу Бойко Борисов, но само на село не знаят, че те работиха заедно". По обществените поръчки - по един скрит или явен начин те могат и ще подкрепят "Продължаваме промяната", посочи Мехмед Дикме. По отношение на съдебната реформа и готвените промени за КПКОНПИ, съдебната и прокурорската власт, специализираното правосъдие, Мехмед Дикме посочи, че са били докарани хора от провинцията, но това им е изиграло лоша шега и авторитетът им се е сринал.

Той смята, че ДПС няма да подкрепи явно новия кабинет, но ако заскърца коалицията и са необходими гласове, те ще я подкрепят.

ДПС ще водят политика по устав, смята и Севлиевски. Партията каквото и да говори, накрая гласува правилно в парламента за голяма геополитическа крачка или важна законодателна промяна, добави той.

Днес дойде времето Бойко Борисов да отговаря за това, което каза 2009 г. - борба с корупцията, гръбнака на престъпността, коментира и Дикме. Не е лесно да бъдеш министър, новите в министерствата ще бъдат подложени на натиск, предупреди той. 

ДПС няма да подкрепи състава на правителството

ДПС няма да подкрепи състава на правителството

Мустафа Карадайъ обеща Движението да бъде контруктивна опозиция

За Севлиевски най-голямото препятствие за новото правителство е, че в страната като цяло са гласували малко хора. Ако първите три месеца минат, ще могат да изкарат дълъг мандат, смята и бившият енергиен министър.

А дали ще има промяна, ако се гласуват оставките на двамата лидери на ДБ Христо Иванов и на БСП Корнелия Нинова - това ще е нова политическа ситуация както в страната, така и в парламента, заключи Дикме. Той съветва новият кабинет да подпомогне първо по-бедните хора, за да изкарат зимата.

Христо Иванов предусеща трудно управление и преходен характер

Христо Иванов предусеща трудно управление и преходен характер

Политическият пейзаж и характер може да проличи след местните избори