Най-логично е ротацията да се реализира с първия мандат - първо, защото кандидатът за министър-председател е на ГЕРБ и няма смисъл да се бави излишно процедурата. Това заяви пред News.bg политологът Димитър Ганев за предстоящата ротация в правителството през март месец.

Той обясни, че ротация със сигурност ще има, но въпросът е, че първоначалната договорка, която стана известна, е, че ще бъдат сменени премиерът акад. Николай Денков с вицепремиера и външен министър Мария Габриел. От позициите на различните политически сили, на които сме свидетели в последните няколко месеци, освен премиерът ще се сменят и вероятно няколко министри - без да се спекулира кои ще са те и колко ще са на брой, посочи Ганев.

Въпросите, за Димитър Ганев, които остават без отговор, е дали ще има коалиционно споразумение между партньорите и дали сред новите лица в състава на Министерския съвет ще има политически фигури.

Денков не е склонен към промяна на джентълменското споразумение

Денков не е склонен към промяна на джентълменското споразумение

Местни велможи натискали участвали в изборите от ПП/ДБ

Според него е възможно половината състав на Министерския съвет да е с изцяло нов състав при ротацията напролет. Не бих залагал кои ще са министрите, но ако стане някакъв скандал около някои министър, това ще бъде потенциален сигнал за неговата смяна. Макар че в последните няколко месеца имаше няколко скандала с няколко министри, което не означава, че ще си тръгнат от поста, но ще бъдат по-внимателно разгледани, коментира Ганев.

"Сега за половината Министерски съвет означава не го изключвам, но смяната на министри е и задължително условие не за друго, а защото кабинетът на Николай Денков се ползва с доста ниски оценки за работата си. На мнозинството му трябва форма на тласък, презареждане на доверието и глътка въздух и един различен облик на Министерския съвет би могъл да му даде една подобна глътка въздух", подчерта Ганев.

Той отбеляза, че позицията на ДПС още преди месец е била, че Движението няма да има политически лица в кабинета. Вероятно това ще остане като позиция, но за Ганев няма съмнение, че одобрението на новите министри ще става и с гласа на ДПС. Най-малкото, мнозинството трябва да бъде запазено и ще бъде запазено в последните няколко месеца. Не че ПП-ДБ и ГЕРБ нямат мнозинство и без ДПС, но предстои попълване на квоти в регулаторите и във Висшия съдебен съвет (ВСС). Всичко това без ДПС няма как да стане, посочи Димитър Ганев.

Ротацията за Борисов - технология и дреболия

Ротацията за Борисов - технология и дреболия

Лидерът на ГЕРБ не разбира кое е толкова вълнуващо

Той е на мнение, че е наложително и е важна стъпка некоалиционните партньори да подпишат коалиционно споразумение. "Не виждам защо да не се подпише коалиционно споразумение? Най-малкото, защото в началото не подписаха такова коалиционно споразумение, защото партньорите твърдяха, че са некоалиция. Сега на всички стана ясно, че обществото живее с реалността, че става дума за партньорски взаимоотношения в рамките на парламента, които подкрепят един кабинет. Негативът от коалицията и за ПП-ДБ, и за ГЕРБ е консумиран и не виждам защо трябва да се крие механизъм за взимане на решения в рамките на мнозинството", изтъкна Димитър Ганев.

Той посочи, че трябва да се изчисти процесът по взимане на решения в правителството, защото малко изглежда ad hoc - единия се чул по телефона с другия и се разбрали с нещо.

Христо Иванов отрече да има решение с чий мандат ще бъде съставен кабинета при ротацията

Христо Иванов отрече да има решение с чий мандат ще бъде съставен кабинета при ротацията

Не е обсъждан и въпросът за смяна на министри

Димитър Ганев уточни още, че ако мнозинството вижда общ политически интерес да остане по-дълго време, те ще останат заедно. Няма предварително зададен хоризонт, въпреки че хоризонтът на правителството е 18 месеца, като могат да си останат заедно и след това. Партньорите до голяма степен след месец ще си дадат сметка дали за тях е по-изгодно оставането им в сегашната конфигурация, или предсрочни парламентарни избори, обясни Ганев. Ако на някого от партньорите му се стори, че вариант предсрочни избори е по-изгоден за тях, може да се стигне до нови избори. Към настоящия етап обаче не се вижда такава възможност - ГЕРБ по-голяма ли относителна тежест ще има в Народното събрание при нови избори? Надали. С кого може да управлява, има ли друг потенциален партньор извън ПП-ДБ и ДПС - не се вижда. ПП-ДБ ще имат ли по-голям резултат на нови избори? Категорично не, ще имат по-нисък. Има ли някои, с когото да управляват при нова конфигурация - отговорът е не, защото могат да управляват с ГЕРБ и ДПС, обобщи Ганев.

В заключение той допълни, че трябва да се влезе поне за малко в техните обувки, за да се види, че техният политически интерес не отива към нови избори, а да са мнозинство, за да консумират властта.